12/10/2009 | Yazar: Kaos GL

TPD, Türkiye'nin ruh sağlığı hizmetlerinde dünya ortalamasının gerisinde olduğunu vurguladı.

Ruh Sağlığı Yasası, Hemen Şimdi! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
TPD, Türkiye'nin ruh sağlığı hizmetlerinde dünya ortalamasının gerisinde olduğunu vurguladı. Hizmetin yaygınlaşması için 2006'dan beri bekleyen taslak yasalaşmalı, altyapı için kaynak ayrılmalı.
 
Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD), Türkiye'nin acilen bir ruh sağlığı yasasına ihtiyacı olduğunu söyledi; yurttaşlara koruyucu ruh sağlığı hizmeti sunmanın devletin görevi olduğunu vurguladı.
 
10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan dernek başkanı uzman Dr. Şeref Özer, Türkiye'de bu alandaki hizmetlerin yetersiz olduğunu vurguladı.
 
Buna göre, ruh sağlığı hizmetlerine ayrılmış yatak oranı bakımından, Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarının 10'da birine sahip. 100 bin kişiye düşlen ruh sağlığı uzmanı sayısı da ortalama 1,6 ve bu oran dünya ortalamasının yarısı, Avrupa ortalamasının da altıda biri.
 
Damgalama, ayrımcılık
Öte yandan, 15-55 yaş arasındaki nüfus açısından en yaygın hastalıklar içinde depresyon ve anksiyete bozuklukları ilk beşte yer alıyor.
 
Ruhsal sorunu olanların damgalandığını ve dışlandığını vurgulayan Özer, bu durumun insanları tedaviye başvurmaktan geri tuttuğunu da ekledi.
"Ruh sağlığı hizmetinin birinci basamak sağlık kurumlarında bir kamusal hizmet olarak yaygınlaştırılması, ücretsiz ve ulaşılabilir bir niteliğe kavuşturulması, bunun yanında ruh sağlığının geliştirilmesini sağlayacak bir toplumsal sağlık projesinin yaşama geçirilmesi gerekli."
 
TPD, yasal düzenlemelerin yanı sıra bu alana daha fazla kaynak ayrılmasını talep etti.
 
Kriz, savaş, yoksulluk...
Özer, "Milyarlarca insan şiddetin, savaşın, açlığın, yoksulluğun, pençesinde. Krizlerle perçinlenen işsizliğin, iş stresinin, aşırı çalışmanın mağduru. Ayrımcılık, damgalama, sağlık hizmetlerine de yansıyan toplumsal eşitsizlikler, sağlık ve sosyal güvenceye sahip olamama, sağlık hizmetlerine ulaşamama ve eğitimsizlik günümüzün an can alıcı gerçeklikleri" dedi.
 
"Sorunların çözümünde sergilenen çabalarda mağdur halktan çok  belirli toplumsal kesimlerinin, sermaye gruplarının taleplerini gidermeye ağırlık veriliyor."
 
Etkinlikler
Ruh sağlığı meslek dernekleri, hasta-hasta yakını derneklerinden oluşan 15 örgütün oluşturduğu Ruh Sağlığı Platformu, 2006'da bir yasa taslağı hazırladı fakat taslak henüz TBMM gündemine alınmadı.
 
Önümüzdeki hafta boyunca TPD ve diğer örgütler bir dizi etkinlik düzenleyecek, özellikle kamuoyunda farkındalık oluşması ve medyada konunun yer alması için çalışacak.(EÜ)
 


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam