13/02/2007 | Yazar: Kaos GL

Rus ordusunda dayak ve işkence haberleri sıradan hale gelirken, ülke bu kez askerlerin fuhşa zorlandığı iddiasıyla çalkalanmaya başladı. St.

Rus ordusunda dayak ve işkence haberleri sıradan hale gelirken, ülke bu kez askerlerin fuhşa zorlandığı iddiasıyla çalkalanmaya başladı. St. Petersburg’daki bir askeri birliğin Rusya Silahlı Kuvvetlerinin üst düzey yetkilileri, generaller, hatta iç istihbarat birimi Federal Güvenlik Servisi elemanlarından oluşan büyük bir "müşteri ağı" olduğu iddia ediliyor.

KAOS GL

"Rusya Asker Anaları Komitesi" tarafından yapılan açıklamada, ülkenin ikinci büyük kenti St. Petersburg’daki bir askeri birlikte bulunan özellikle acemi askerlerin fuhşa zorlandığı iddia edildi. İçişleri Bakanlığı'nın bu iddiaları yalanladığı bildirildi.

Açıklamada, dünyaca ünlü Ermitaj müzesinin yanında bulunan askeri birlikten firar eden 2 askerin fuhuş skandalı konusunda komiteyi bilgilendirdiği kaydedildi.

Firari askerler, acemi erlerden üstleri tarafından sürekli para talep edildiği, para verenlerin kurtulduğu ancak vermek istemeyenlerin elektrikli ve coplu işkenceye maruz kaldığını ileri sürdüler.

Parası olmayan askerlerin sokaklarda dilencilik yaparak birliğe para getirmek zorunda olduğunu öne süren firari askerler, şu iddialarda bulundular:

"Bazı askerlerse dilencilik yerine fuhuş yaparak birliğe para getirmek zorunda bırakılıyordu. Bunun için askerlerin bir bölümü St. Petersburglu eşcinsellerin toplandığı ‘Katkin Sadik’ parkına gönderilirken, diğerlerine müşterilerin telefonları verilerek evlere gitmeleri isteniyordu." BBC Moskova muhabirine açıklama yapan "Rusya Asker Anaları Komitesi"nden Ella Polyakova birliğin büyük bir "müşteri ağı" olduğunu belirtirken firari askerler, "Müşteriler arasında, Rusya Silahlı Kuvvetlerinin üst düzey yetkilileri, generaller, hatta iç istihbarat birimi Federal Güvenlik Servisi elemanları bile vardı" iddiasında bulundular.

Askerlerin kitlesel şekilde fuhuş yapmaya zorlandığını belirten firari askerler, şunları kaydettiler:

"Hatta tedavi olmak için hastanede bulunan askerler bile fuhuş yapmaya zorlanıyor. Birliğin arka kapılarına gelen arabalar, pijama ve terlikli hasta askerleri alarak götürüyorlardı. Fuhuş yapan askerler hakkındaki bilgilere ve ücret konusuna internetten rahatça ulaşılabilir. Fuhuş yapmaya zorlanan askerlerin bir saatlik ücreti 2 bin (76 dolar) ve 5 bin ruble (192 dolar) arasında değişiyor." Asker Anaları Komitesi Başkanı Valentina Melnikova, asker fuhşunun Moskova’daki birliklerde de olduğunu ve bununla ilgili basında çok sayıda haber yapıldığını söyledi.

Rusya İçişleri Bakanlığı Askeri Birlikler Basın Merkezi Başkanı Vasiliy Pançekov ise konuyla ilgili açıklamasında, komiteye bilgi veren firari askerlerin akıl hastası olduğunu söyledi. Pançekov, dolayısıyla söz konusu kişilerin açıklamalarının ciddiyetten uzak olduğunu belirterek, "Müşteri ağının içinde Rusya Silahlı Kuvvetlerinin üst düzey yöneticileri ve iç istihbarat servisi FSB elemanlarının da bulunduğu iddiası bütün sınırları aşıyor. Bu açıklama, askere karşı başlatılan bir kampanyadır" dedi.

Kaynak: Milliyet, 14 Şubat 2007

*Konuyla ilgili haberler:

[[2006’nın en madi olayı – Dünya]]

[[Rusya'da eşcinsellere şiddet]]

[[Rusya'da eşcinsellere saldırı]]


Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam