26/08/2021 | Yazar: Aslı Alpar

Rusya’da reklam filminde oynayan lezbiyen çift homofobik nefret söylemi nedeniyle ülkeden ayrıldı.

Rusya’da homofobik nefret söylemi bu defa reklam filmini kaldırttı, reklamda yer alan lezbiyen çift ülkeden ayrılmak zorunda kaldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Vkusvill'in kaldırdığı reklamdan bir sahne

Rusya’da perakende zinciri Vkusvill, lezbiyen çift ve ailesinin yer aldığı reklamı nefret söylemi ve tehditlerin ardından yayımdan kaldırdı. Vkusvill, homofobik nefret söylemleri nedeniyle kaldırdığı reklamın ardından ayrımcı bir açıklama yayımladı.

“Bunun için üzgünüz ve bu yayını, bireysel çalışanların profesyonelliksizliğinin bir tezahürü haline gelen bir hata olarak görüyoruz. Şirketimizin amacı, müşterilerimizin günlük taze ve lezzetli ürünler almasını sağlamak, herhangi bir siyasi veya sosyal görüşü yansıtan yazılar yayınlamamaktır. Hiçbir şekilde nefretin kaynağı olmak istemedik.”

Kaldırılan reklam, ülkede 2013 yılından beri süren “gey propaganda yasağı”na uygun hazırlanmış ve +18 işaretiyle yayımlanmıştı.

Lezbiyen çift Rusya’dan ayrılmak zorunda kaldı

Açıklama LGBT+ hak savunucuları tarafından kınandı. Kaldırılan reklamda yer alan aileyse aldıkları ölüm tehditleri nedeniyle ülkeden ayrılmak zorunda kaldı.

Reuters’ın 24 Ağustos tarihli haberine göre lezbiyen çift ailesiyle birlikte İspanya’ya iltica başvurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Reklamın ardından sosyal medya üzerinden homofobik mesajlar ve ölüm tehditleri aldıklarını belirten Yuma Yuma Ağustos ayı başlarında Moskova'dan ayrıldıklarını, tehdit mesajlarının birinde kanlı bir baltanın resmi olduğunu ayrıca ev adreslerinin internette yayınlandığını söyledi.

“Umut çok önemli”

Maruz bırakıldıkları homofobik nefret söylemine ve tehditlere rağmen Rusya’da görünürlük sağladıkları için üzgün olmadığını söyleyen Yuma Yuma  “İnsanların bana yazdıklarına veya bana söylediklerine bakılırsa, ailemizin görmek onlara umut verdi. Ve bizim durumumuzda umut çok önemli” dedi.

 


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam