04/12/2023 | Yazar: Kaos GL

Rusya’nın “LGBT hareketini yasaklamasının” ardından polis başkent Moskova’da gey barları bastı.

Rusya’da polis gey barları bastı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: 26 Temmuz 2014'te, St Petersburg'da polis saldırısı sırasında yırtılan gökkuşağı bayrağını sallayan LGBTİ+ hakları savuncusu

Rus medyası, Rusya Yüksek Mahkemesi'nin "LGBT hareketini" yasadışı ilan etmesinden bir gün sonra Moskova'da polisin çok sayıda eşcinsel kulübüne baskın düzenlediğini bildirdi.

Telegram kanalı Ostorozhno Novosti, Cuma günü geç saatlerde yapılan baskınlar sırasında kulüp müdavimlerinin kısa bir süre tutulduğunu ve pasaportlarının fotoğraflarının çekildiğini söyledi.

Katılımcılardan biri kanala, kendisine uzun bir hapis cezası verileceğinden korktuğunu söyledi.

Ostorozhno Novosti, polisin uyuşturucu aradıklarını söylediğini aktardı. Şehir yetkilileri şu ana kadar yorum yapmadı.

"Partinin ortasında müzik durduruldu ve [polis] salonlara girmeye başladı" diyen bir görgü tanığı, Moskova'nın merkezindeki toplantıda yabancıların da bulunduğunu sözlerine ekledi.

Bir başka Telegram kanalı olan Sota, Cuma akşamı Rusya'nın başkentinde üç kulübe baskın düzenlendiğini söyledi.

Sosyal medyada kulüplerden birinin dışında bir polis minibüsü ve memurlarını gösterdiği iddia edilen fotoğraflar ve bir video ortaya çıktı.

Rusya’daki yeni yasak ne anlama geliyor?

Polis baskınları Rusya Yüksek Mahkemesi’nin, "uluslararası LGBT (lezbiyen, gay, biseksüel ve transseksüel) hareketi"ni aşırılıkçı bir örgüt olarak kabul etmesi ve ülke genelindeki faaliyetlerini yasaklamasından sonra geldi.

Kararın açıklanması öncesi, geçen yıl eşcinsel olduğunu açıklayan St Petersburg yerel meclis vekili Sergei Troshin, BBC Rusya Editörü Steve Rosenberg'in sorularını yanıtlamış, olası kararın "uzun hapis cezaları" anlamına gelebileceğini söylemiş, "Bence bu, devletin LGBT aktivisti olarak gördüğü herhangi birinin 'aşırıcı bir oluşuma dahil olma' suçundan uzun hapis cezaları alabileceği anlamına gelecektir. Bu oluşumun içinde organizatör olarak yer alanlar çok daha uzun cezalarla karşılaşacaktır" demişti.

Troshin "Bu gerçek bir baskı. Rusya'daki LGBT toplumunda panik var. İnsanlar acilen göç etmeye çalışıyor. Aslında bunun için kullandığımız terim 'tahliye etmek'. Kendi ülkemizden ayrılmak zorunda kalıyoruz. Bu korkunç" dedi.

LGBT hakları üzerine çalışan Rus sivil toplum örgütü Sphere Foundation'dan Noel Shaida da "Mahkemenin kararı büyük bir paniğe neden oldu çünkü bu yasakla kimlerin yargılanacağı tamamen belirsiz" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler kararı "çok talihsiz" olarak yorumlarken, İnsan Hakları İzleme Örgütü de mahkeme kararının tüm LGBT hakları hareketlerini tehlikeye attığını vurguladı.

Rusya'da baskı gören toplumlara yardım eden bir kuruluşta avukat olan Maxim Olenichev de kararla "bir korku iklimi" yaratıldığını belirtti.

"Var olmayan bir şey nasıl yasaklanır?"

Rusya Yüksek Mahkemesi'nin belirttiği şekilde "Uluslararası LGBT halk hareketi" diye bir örgüt ya da siyasi yapı yok.

BBC Moskova Editörü Steve Rosenberg de, LGBT karşıtı milletvekili Milonov'a bunu hatırlatarak "Var olmayan bir şeyi nasıl yasaklarsınız?" diye sordu.

Milonov'un yanıtı; "Bu kolay. LGBT haklarını savunan uluslararası yapıların Rusya'daki aktivitelerini yasaklayabiliriz, bu güzel, onlara ihtiyacımız yok" oldu.

Milonov LGBT hareketinin simgelerinden olan gökkuşağı bayrağını da hedef alarak "Bir sonraki adımı dört gözle bekliyorum; o da altı renkli gökkuşağı bayrağını yasaklamak. Bu bayrağa da ihtiyacımız yok. Bu bayrak geleneksel aileye karşı savaşın sembolü. Umarım Rusya'da kimse bu bayrağı taşıyamaz" dedi.

Vladimir Putin'in liderliğine Kremlin muhafazakar ve "geleneksel aile değerleri" çerçevesinde bir ideolojiyi benimsedi.

Rosenberg Rus yetkililerin LGBT hakları savunuculuğunu Batı'ya ait ve Rusya'ya düşman bir hareket olarak resmettiğini belirtiyor; "LGBT toplumuna uygulanan baskı, Rusya'nın ahlaki dokusunu savunmak olarak sunuluyor" diyor.

Kaynak: BBC


Etiketler: yaşam, nefret suçları, siyaset, dünyadan
İstihdam