05/01/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Pink News, Rusya’da yetişkinlere yönelik LGBTİ+ içerikleri olan kültür ürünlerini yasaklayan yasanın ardından ülkedeki LGBTİ+ mücadelesinin ahvalini soruşturuyor.

Rusya’da sessizce süren LGBTİ+ aktivizmi bile hayat kurtarıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pink News’ten Maggie Baska, 5 Aralık 2022’de yetişkinlere yönelik LGBTİ+ içerikleri olan reklam, medya, kitap, film ve tiyatro oyunlarını yasaklayan Rusya’da LGBTİ+ aktivizminin ahvalini LGBTİ+ hakları için çalışan sivil toplum grubu Coming Out yöneticisi Aleksandr Voronov’la konuştu.

Voronov, PinkNews’e Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaştan ve 5 Aralık’taki yasadan önce de insanların ülkeden ayrıldığını anlatıyor ve ekliyor: “Şimdi daha da fazla insan ülkeden ayrılmayı seçiyor ancak halen Rusya'da LGBTİ+ hakları için çalışan çok sayıda örgüt var.”

Rusya’da sessizce sürdürülen LGBTİ+ aktivizminin, Moskova ve Saint Petersburg gibi büyük şehirlerin dışında yaşayanlar için cankurtaran görevi gördüğünü söyleyen Voronov, 2022’deki psikolojik ve hukuki destek taleplerinin sayısının bir önceki yıla göre üç kat daha arttığını söylüyor.

5 Aralık’taki yasa henüz yürürlüğe girmeden kitapçıların queer karakterler içeren yayınları satmayı bıraktığını söyleyen Voronov, sansürden önce otosansürün geldiğin dikkat çekiyor: “Yakında kültür-sanat alanında LGBTİ+’ların temsilinde önemli bir düşüş, bilgiye erişimde sorunlar ve günlük yaşamda giderek daha fazla stres göreceğiz.”

Ülkede gey propaganda yasağı 2013’ten beri yürürlükte

Rusya’da 2013’te yürürlüğe giren “gey propaganda yasağı”nın insan haklarını ihlal ettiği 2017 Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararıyla ortaya kondu. Mahkeme, yasanın “meşru bir kamu çıkarına hizmet etmediğini” tespit ederek LGBTİ+ meseleleri hakkında kamuoyunda yapılan tartışmaların çocukları cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini etkileyebileceği veya kamu ahlakını tehdit ettiği yönündeki iddiaları reddetti.

Ülkede eşcinsel olmak 1993’ten bu yana suç sayılmıyor ancak LGBTİ+’lara yönelik kamusal içerik, ifade ve tartışmaların yasaklanması açık bir ayrımcılık.

Rusya’da hükümet 5 Aralık'ta imzalanan yeni mevzuatı, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılığı “Batı etkisinden” koruma mücadelesinin bir parçası olarak göstermeye çalışıyor.


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam