28/12/2021 | Yazar: Aslı Alpar

Rusya Adalet Bakanlığı “yabancı ajanlar” yasasını öner sürerek, Rusya LGBT Ağı’nın ardından Coming Out LGBT ve Revers LGBT+ örgütlerini de “yabancı ajan” listesine ekledi.

Rusya’da “yabancı ajanlar” yasası LGBTİ+’ların örgütlenme özgürlüğünü ihlal ediyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Rusya Adalet Bakanlığı’nın “yabancı ajanlar” yasası LGBTİ+’ların en temel hakları için örgütlenme özgürlüğünü ihlal etmeye devam ediyor.

Ülkede yetkililer “yabancı ajanlar” yasası öne sürülerek 12 Kasım’da Rusya LGBT Ağı'nı “tüzel kişiliği olmayan yabancı ajan örgütü” olarak tanımlamasının ardından iki LGBTİ+ örgütü daha bu tanımlamayla kriminalize edildi.

Rus Haber Ajansı Tass, Rusya Adalet Bakanlığı’nın, yabancı ajanlar listesine iki LGBT örgütünü dahil ettiğini yazdı. Saint Petersburg kentinden Coming Out LGBT ve Krasnodar'dan Revers LGBT+ örgütleri de “yabancı ajan faaliyetleri sürdüren kayıt dışı sivil toplum kuruluşları” listesine eklendi.

Coming Out LGBT 2008 yılında St. Petersburg'da kuruldu. Faaliyetinin amacını, cinsel yönelim veya cinsiyet kimliğine bakılmaksızın insan onurunun ve herkesin eşit haklarının evrensel olarak tanınması olarak özetliyor.

Revers LGBT+ ise 2015 yılında Krasnodar'da kuruldu. LGBTİ+’ların hak ve çıkarlarının korunmasını, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılığın engellenmesi hedefliyor.

İnsan hakları örgütleri yetkililere sesleniyor

İnsan hakları örgütleri Kasım ayında yayımladığı açıklamada şunları söylemişti: “Rus makamlarını, ülkedeki LGBTİ hakları aktivistlerine yönelik yıkıcı kampanyalarına son vermeye, ‘gey propaganda yasağı’ ve ‘yabancı ajanlar’ yasalarını yürürlükten kaldırmaya, LGBTİ hakları ve tüm insan hakları gruplarının işlerini yapmalarına imkan vermeye çağırıyoruz”.

 


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam