26/01/2024 | Yazar: Kaos GL

Rusya’da LGBTİ+ hareketini “aşırıcılık” olarak tanımlayan yasanın ardından ilk dava, gökkuşağı renkleri kullanan bir blog yazarına açıldı.

Rusya’daki LGBTİ+ hareketinin, ABD tarafından doğum oranlarını düşürmek amacıyla oluşturulduğu iddia ediliyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Rusya'da LGBTİ+ hareketini “aşırıcılık” olarak tanımlayan yasanın ardından ilk dava, Instagram'da gökkuşağı bayraklı resimler paylaşan bir blog yazarı hakkında açıldı. Söz konusu dava, "aşırılık yanlısı bir örgütün sembollerini sergilemek" suçundan açılan idari bir dava olma özelliği taşıyor. Davanın olası cezası; bir para cezası ya da 15 güne kadar gözaltı. Suçun tekrarı halinde ceza davası açılması mümkün.

Transgender Europe’da yer alan habere göre; avukatlar Yüksek Mahkeme'nin “aşırıcılık” kararının tam metnine erişti ve kararın kilit noktalarını yayınladı.

Kararda; “uluslararası LGBT hareketinin" 1984 yılında Rusya'da, doğum oranlarını düşürmek amacıyla ABD'li aktörlerle belirsiz bir birliktelik içinde oluşturulduğunu iddia ediliyor. Bununla beraber; çeşitli versiyonlardaki gökkuşağı bayraklarını aşırılık yanlısı bir sembol olarak tanımlıyor.

Hareketin Rusya'nın 60 bölgesinde 281 kişi ve 80 çevrimiçi kaynaktan oluştuğu iddia ediliyor. Avukatların bu sayıların nereden geldiğine dair çeşitli hipotezleri var, ancak görünüşe göre kolluk kuvvetlerinin hedef alacağı kişi ve grupların bir listesi var.

Bu listede "LGBT hareketine" ait olmanın işaretleri olarak onur yürüyüşlerine katılmak, toplumsal cinsiyete duyarlı bir dil kullanmak, uluslararası kuruluşlara gölge raporlar sunmak gösteriliyor.

"İncil'in yanlış yorumlanmasından" da bahsediliyor. Bu noktada aktivistler, özellikle LGBTİ+ Hıristiyanları hedef alma potansiyelinden korkuyor.


Etiketler: insan hakları, siyaset, dünyadan
İstihdam