15/10/2007 | Yazar: Kaos GL

Rus sanatçılar Alexander Shaburov ve Viacheslav Mizin, Rusya'da yine bir tartışma yarattılar. Karlarla kaplı bir ormanda öpüşen iki üniformalı polis memurunu gösteren ‘Hoşgörü Çağı’ adlı fotoğraf hükümeti ayağa kaldırdı.

Rusya'yı utandıran fotoğraf Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Rus sanatçılar Alexander Shaburov ve Viacheslav Mizin, Rusya'da yine bir tartışma yarattılar. Karlarla kaplı bir ormanda öpüşen iki üniformalı polis memurunu gösteren ‘Hoşgörü Çağı’ adlı fotoğraf hükümeti ayağa kaldırdı.

KAOS GL

Daha önce Vladimir Putin, George Bush ve Usame Bin Ladin'i aynı yatakta gösteren çalışmalarıyla dünyayı ayağa kaldıran Rus sanatçılar Alexander Shaburov ve Viacheslav Mizin, ülkeleri Rusya'da yine bir tartışmanın odağında.

Kendilerine Blue Noses adını veren iki sanatçının Fransa'nın başkenti Paris'teki Maison Rouge Sanat Galerisi'nde gelecek hafta açılacak olan sergisinde yer alan ‘Hoşgörü Çağı’ adlı fotoğraf Rusya'da hükümeti ayağa kaldırdı. Kültür Bakanlığı fotoğrafın sergilenmesini yasakladı.


*‘Hoşgörü Çağı’

Karlarla kaplı bir ormanda öpüşen iki üniformalı polis memurunu gösteren fotoğraf, Rusya Kültür Bakanı Alexander Sokolov tarafından "Bu siyasi bir provokasyon" diye nitelendirildi.

Bakan Sokolov "Bu kabul edilemez fotoğraf, eğer Paris'teki sergide yer alırsa ülkemiz Rusya'ya utanç kaynağı olur. Ve bunun sorumluluğunu hepimiz taşımak zorunda kalırız" diye konuştu.

Blue Noses'ın iki sanatçısı Shaburov ve Mizin ise Kültür Bakanlığı'nın yasaklama kararına "Bu karar; Kuruşçev dönemini hatırlattı" diyerek tepki gösterdi.

Tartışılan fotoğraf şu sıralarda Moskova'da küçük bir galeride sergileniyor.


*Alexander Shaburov ve Viacheslav Mizin

‘Hoşgörü Çağı’nın, İngiliz grafiti sanatçısı Banksy'nin; iki polis memurunu bir sokak lambasının altında öpüşürken gösteren çalışmasına ithaf ettiklerini söyleyen Blue Noses sanatçıları "Bu eser zaten daha önce Sibirya'daki Novosibirsk kentinde sergilendi. Şu anda da Moskova'da küçük bir galeride sergiliyor. Daha önce skandal yaratmayan fotoğraf neden şimdi böyle bir tartışmaya konu oldu anlamak mümkün değil" diye konuştu.

Sanatçılar fotoğrafın iddia edildiği gibi pornografik unsurlar içermediğini ya da eşcinselliği özendirmediğini tam tersine, insanların kendilerinden farklı olana hoşgörü göstermeleri durumunda dünyanın nasıl bir yer olacağı fikrini sorgulamayı amaçladığını ileri sürdüler.

Kaynak: Hürriyet, 13 Ekim 2007



Etiketler: insan hakları
nefret