22/04/2015 | Yazar: Kaos GL

Trans kadını muayene etmeyi reddeden doktorun hastasına açtığı ‘hakaret’ davasının ikinci duruşması 30 Nisan Perşembe günü görülecek.

Sağlıkta transfobiyi ‘tasvip ediyor musunuz?’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Trans kadını muayene etmeyi reddeden doktorun hastasına açtığı “hakaret” davasının ikinci duruşması 30 Nisan Perşembe günü görülecek.  
 
Geçtiğimiz yıl bir Kadın Doğum Uzmanı tarafından “siz erkeksiniz, durumunuzu tasvip etmiyorum” sözleriyle sağlığa erişim hakkı engellenen bir trans kadına doktor tarafından açılan “hakaret ve tehdit” davasında ikinci duruşma 30 Nisan Perşembe günü saat 11:00’de Çağlayan Adliyesi 9.Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.
 
Tutanaklarda trans kadının ifadelerine yer verilmiyor!
 
Trans kadını muayene etmek istemeyen Kadın Doğum Uzmanı Fatma Hut “Siz bir erkeksiniz. Durumunuzu tasvip etmiyorum. Yanlış bir yola girmişsiniz, bu yanlışınıza ortak olmak istemiyorum” ifadelerinde bulunmuştu.
 
Ayrımcılığın medya yansıması üzerine Hut, “hakaret” iddiasıyla trans kadına karşı bir tutanak hazırlatarak savcılığa şikâyette bulunmuştu. İlk duruşması 25 Aralık 2014’te görülen davaya Sağlık Bakanlığı da müdahil olmuştu.

Ayrımcılığa uğrayan trans kadının açtığı davada ise İstanbul Valiliği tarafından Fatma Hut hakkında soruşturma açılmaması kararı verildi. Valiliğin kararına esas teşkil eden raporun dayandığı tutanaklarda Dr. Fatma Hut’un şahidinin ifadesinin dikkate alınmasına rağmen trans kadın ve şahitlerinin ifadelerine yer verilmiyor.
 
“Sağlık Bakanlığı’nın transfobiye kucak açmasına göz yummayacağız!”
 
Trans kadının yaşadığı hak ihlâlini takip eden Sosyal Politikalar, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD LGBTİ), “LGBTİ’lerin sağlığa ve sosyal haklara erişiminin engellenmesine dur demek için” davanın duruşmasına destek olmaya çağırıyor:
 
“Hastanede ayrımcı muamele nedeniyle mağdur edilen trans kadının, adalet ararken bir kez daha mağdur edilmesine seyirci kalmayacağız! Sağlık Bakanlığı’nın sağlık emekçilerinin çalışma koşullarına ilişkin haklarına sahip çıkamazken, politikalarıyla zaten bizzat kurucusu olduğu transfobiye kucak açmasına göz yummayacağız!” 

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam