25/06/2021 | Yazar: Kaos GL

Sakarya Üniversitesi, “Hekimlik Andı”ndan “cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim” ifadelerini çıkardı; CHP Milletvekili Murat Emir, mezun öğrencilerin değiştirilen andı okumayı reddettiğini duyurdu.

Sakarya Üniversitesi “Hekimlik Andı”ndan cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ifadelerini çıkardı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dünya Tabipler Birliği Cenevre Bildirgesi, diğer adıyla “Hekimlik Andı” Sakarya Üniversitesi’nde “cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim” ifadeleri de çıkarılarak değiştirildi.

Tıp Fakültesi mezuniyet törenlerinde genç hekimlerin mesleğe başlamadan önce okuduğu Hekimlik Andı’nın değiştirilen hali Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin internet sitesinde yayımda.

CHP’li Emir: “Öğrenciler dikte edilen ayrıştırıcı metni okumayınca çareyi yemin törenini yapmamakta buldular”

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Murat Emir, sosyal medya hesabında evrensel bir yemin olan ve yüzyıllardır okunan “Hekimlik Andı”nı değiştiren Üniversite’nin bu yıl mezun olan tıp öğrencilerinin değişen yemini okumadığı iddiasını gündeme getirdi:

“Hekimlik andı yüzyıldır mezuniyet töreninde ediliyor, bir gün öncesinde ve kapalı salonlarda değil! Öğrenciler dikte edilen ayrıştırıcı metni okumayınca çareyi yemin törenini yapmamakta buldular, yakalanınca da yemin dün edildi diyorlar. Bu kadar pişkinliğe yemin ne yapsın?”

Emir, Cumhuriyet gazetesine verdiği demeçte şunları söyledi: “Genç hekimlerin hastalarına bakarken, hekimlik yaparken, etnik köken, cinsiyet veya cinsel yönelim ayrımı yapmasını hangi kafa isteyebilir? Böyle bir ilkellik, bu yüzyıla ait olamayacağı gibi bu bin yıla da ait olamaz. Böylesine bir ilkelliğin üniversitelerimizde yetkili konumuna gelmiş olması son derece üzüntü ve kaygı vericidir.”

Hekimlik Andı ne diyor

Sakarya Üniversitesi’nin değiştirdiği Hekimlik Andı’nın cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğiyle ilgili bölümüyse şöyle:

“…Görevimle hastam arasına; yaş, hastalık ya da engellilik, inanç, etnik köken, cinsiyet, milliyet, politik düşünce, ırk, cinsel yönelim, toplumsal konum ya da başka herhangi bir özelliğin girmesine izin vermeyeceğime…”



Etiketler: insan hakları, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam