03/03/2014 | Yazar: Kaos GL

HDP Sakarya’da homofobi ve transfobiye karşı panel düzenledi. İlgi ve katılımın yoğun olduğu panelde ‘hastalık, suç ve günah’ söylemlerinin yanısıra, yerel seçimlerde HDP’nin LGBTİ politikası da konuşuldu.

HDP Sakarya’da homofobi ve transfobiye karşı panel düzenledi. İlgi ve katılımın yoğun olduğu panelde “hastalık, suç ve günah” söylemlerinin yanısıra, yerel seçimlerde HDP’nin LGBTİ politikası da konuşuldu.
Sakarya’da Kaos GL ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kaos GL editörü Yıldız Tar, HDP Beyoğlu Eşbaşkanı LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks) aktivisti Levent Pişkin, IMC TV muhabiri trans aktivist Michelle Demishevich ve HDP Sakarya Belediye Eşbaşkan Adayı Avukat Harika Günay Karataş’ın katılımıyla homofobi ve transfobiye karşı panel düzenledi.
 
İlginin ve katılımın yüksek olduğu panel Sakarya Barosu’nda 28 Şubat tarihinde gerçekleştirildi. Panelde ilk olarak söz alan Yıldız Tar, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği kavramlarını anlattı. LGBTİ oluşlara dönük “hastalık, suç ve günah” söylemlerinin tarihsel arka planını da aktaran Tar, “Bahsettiğimiz mesele bireysel bir sevme ya da sevmeme meselesi değil. Tek makul, makbul ve doğal cinsel yönelimin heteroseksüellik olduğu ikili cinsiyet rejimi bütün bir toplumu, kültürü, siyaseti şekillendiren bir baskı mekanizmasıdır” dedi.
 
Ardından söz alan Levent Pişkin ise HDP’nin yerel seçimlerde LGBTİ politikasını aktardı. Adaylıkların önemli olduğunu ancak esas önemli olanın topyekun bir değişim olduğunu belirten Pişkin, “Seçim bildirgesinde LGBTİ’lerin taleplerine yer vermenin yanı sıra bütün adaylarımızla homofobi ve transfobi eğitimi gerçekleştiriyoruz. Aynı şekilde aday olmanın ön koşulları arasında homofobi ve transfobi suçu işlememiş olmak var” şeklinde konuştu.
Michelle Demishevich de transfobinin çok yaygın bir şekilde transların hayatını zorlaştırdığını hatırlattı. Ulaşım, sağlık, eğitim gibi temel haklardan bile yoksun olduklarını vurguladı. Demishevich şöyle konuştu: “En basitinden ben her gün metrobüste en az 5 kadın, 20 erkeğin bakışlarına, tacizlerine, laflarına maruz kalarak işime gidebiliyorum.”
 
Panel Harika Günay Karataş’ın nefret cinayetlerinde hukuki prosedürü anlatmasıyla devam etti. Karataş, nefret cinayetlerinde katillere “haksız tahrik indirimi” uygulanmasını hatırlatarak, “İnsan haklarından, özellikle de LGBTİ’lerin insan haklarından bahsederken olması gereken ile olan arasındaki muazzam uçurumdan bahsetmek zorunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

Panel soru-cevap kısmı ile devam etti.

Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma Yerel Etkinlikleri, Kanada Yerel Girişimler Fonu, Norveç Büyükelçiliği ve Rainbow Solidarite tarafından desteklenmektedir. 


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam