15/08/2023 | Yazar: Kaos GL

Florans Keskinkalem’in sunduğu Salçalı Gündem’de bugüne kadar Onur Yürüyüşleri’ne yasaklar, LGBTİ 101, pinkwashing, kuir ikonlar ve mizojini tartışıldı.

Salçalı Gündem beş kere geldi: Her nerde direniyor ve diretiyorsanız! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye’nin kadın ve LGBTİ+ hakları gündeminin izini süren Salçalı Gündem’in ilk beş bölümü Youtube’ta yayınlandı. Florans Keskinkalem’in sunduğu programda bugüne kadar Onur Yürüyüşleri’ne yasaklar, LGBTİ 101, pinkwashing, kuir ikonlar ve mizojini ele alındı.

Onur yürüyüşleri nasıl yasaklandı?

Salçalı Gündem’in ilk bölümünde Keskinkalem konuklarıyla, 1993’ten bugüne Türkiye’de Onur Haftalarının tarihine daldı. Türkiye’de 1993’te ilk defa gerçekleştirilmesi planlanan “Cinsel Özgürlükler Haftası”ndan, 2003’te düzenlenen ilk Onur Yürüyüşüne neler yaşandı? Yüz bin kişinin yürüdüğü 2013’ten sonra yasakların başladığı 2015’e nasıl gelindi? O günden bu yana Onur Yürüyüşlerinde kaç kişi gözaltına alındı? Kaç kişiye dava açıldı? Bu bölümün konukları Avrupa Parlamentosu üyesi Terry Reintke, Onur Haftası avukatlarından İrem Yener ve aktivist Şevval Kılıç.

Alfabenin tüm harfleri birleşin

İkinci bölümde Keskinkalem, konukları antropolog, sosyolog ve aktivist Meriç Doğan ile LGBTİ+’larla ilgili kavramları, psikolog Can Kundak ile LGBTİ+’larla ilgili ayrımcı klişeleri açıklığa kavuşturdu.

Pinkwashing nedir?

Salçalı Gündem’in üçüncü bölümünde ise konu “pinkwashing”, yani “pembe boyalama”ydı. Florans Keskinkalem, Türkiye’de pinkwashing mağduru olmayı başarabilmiş bir ismi, drag sanatçısı Florence Konstantina Delight’ı Salçalı Gündem stüdyolarına konuk etti. Diğer konuk ise, Türkiye’nin GZone’un kurucularından Sencer Piyancı’ydı.

Kuir ikonlar

Dördüncü bölümde Keskinkalem, popüler kültürde bir gezintiye çıkarak ve LGBTİ+’ların ikonlaştırdığı, “gey ikonu” olarak anılan sanatçıları inceledi. Bu bölümün konukları Şokopop’un yaratıcısı Ekim Acun ve Madır Öktiş. Programa sürpriz konuk olarak ise televizyonların özlenen yüzü, Kral TV eski sunucusu, VJ Bülent katıldı.

Mizojini

Programın şu ana kadar yayınlanan son bölümünde ise Türkiye’de kadın hakları mücadelesinin ve kadın düşmanlığının tarihi tartışıldı. Keskinkalem, konuğu Kazıklı Maria ile bir kadın hakları savunucusu olarak sosyal medyada mizojiniyi nasıl deneyimlediğini, mizojininin geçmişten bugüne nasıl evrildiğini konuştu.

Salçalı Gündem’in tüm programlarını Youtube’tan takip edebilirsiniz.


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: medya
İstihdam