14/09/2007 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği, 13 Eylül 2007 tarihli Hürriyet gazetesinde, ‘Bursa’yı sarsan frengi listesi’ başlığıyla yayımlanan haberle, emniyet güçlerince frengili olduğu ilan edilen travesti ve

Kaos GL Derneği, 13 Eylül 2007 tarihli Hürriyet gazetesinde, ‘Bursa’yı sarsan frengi listesi’ başlığıyla yayımlanan haberle, emniyet güçlerince frengili olduğu ilan edilen travesti ve transeksüellerin ifşa edildiğini ve bunun insan hakları ihlali olduğunu söyledi.

Tekzip: Hürriyet Gazetesi’ne

2 Eylül’de, Bursa’da Gökkuşağı Derneği’ne yapılan polis baskınının ardından gelişen adli süreçten ve bu süreçteki uygulamaların medyadaki sunuluş şeklini kaygı ile izliyoruz.
13 Eylül 2007 tarihli Hürriyet gazetesinde, ‘Bursa’yı sarsan frengi listesi’ ifadesiyle verilen manşet haberde, emniyet güçlerince frengili olduğu ilan edilen travesti ve transeksüeller ifşa edilmek suretiyle insan hakları ihlali yaşanmıştır. Hem tıbbi bilgilerin açıklanmasının suç olduğunu bildiren hukukçuların görüşünü belirtip hem de ardından bu bilgileri açıklamak, gazetecilik ilkelerine uymayan sorumsuzca bir davranış olsa gerek.

Bursa Emniyeti ile basının el ele verip ahlak değersel yargılardan hareketle ‘suç’ tanımlaması, uygun görmedikleri davranışlarda bulunan kişileri hedef gösterip ifşa ederek daha baştan suçlu ilan etmeleri kabul edilemez. Hürriyet Gazetesi, söz konusu ahlaki dayatmaya aracı olarak ‘Bursa’yı sarsan frengi listesi’ haberi ile homofobi ve transfobinin yeniden üretilmesini ve yayılmasını sağlamıştır.

Bursa Savcılığı ve Bursa Emniyeti’nin soruşturmayı daha insan hakkı ihlali gerçekleştirmeden sürdürmesini istiyoruz. Mevcut yaklaşımıyla yasaları uygulamakla yetinmeyip bir de suçlu ilan ettikleri kişileri ahlak değersel yaklaşımlarla damgalamakta ve mahkûm etmekte sakınca görmemektedir. Hiç şüphesiz ki bu tur uygulamalar yeni linç girişimlerine cesaret verecektir.

Bireylerin cinsel sağlık haklarından eşitçe yararlanabilecekleri olanak ve kanallar sağlanmalı ve ifşa etmeden, damgalamadan ve de tehdit etmeden insanların yararlanmalarına sunulmalıdır. Emniyet güçlerinin yaklaşımı üzüm yemek değil bağcı dövmektir. Açıktır ki genel olarak cinsel sağlık, tanımlanmış cinsel ilişki haricindeki cinsel pratikleri ve bu pratikleri yaşayan vatandaşları damgalayarak, yasalar yetmiyormuş gibi bir de ahlak değersel yaklaşımlarla mahkûm ederek korunamaz. Cinsel sağlık, insanları damgalayıp, halka korku salarak değil, güvenli seks bilgisini yayarak sağlanabilir.
Hürriyet Gazetesinin muhabir ve yazı işleri sorumlularından, ilan ettikleri etik kuralları ile mesleki ilkelerini ihlal etmemelerini bekliyoruz.

Saygılarımla

Umut Güner

Kaos GL Derneği Genel Başkanı


Etiketler: medya
İstihdam