03/02/2021 | Yazar: Kaos GL

Sanat projesi TAPA Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör atanması ve LGBTİ+’ları hedef alan karalama kampanyalarına karşı açıklama yayımladı.

“Sanatta ifade özgürlüğünün kısıtlanmaya çalışıldığı süreçte haklı mücadelelerinde arkadaşlarımızın yanındayız” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sanatçı ve aktivistler tarafından aktivizmden güç alan sanatçılar için tasarlanan sanat projesi TAPA, Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör atanması, öğrencilere polis saldırısı ve LGBTİ+’ları hedef alan karalama kampanyalarına karşı bir açıklama yayımladı.

TAPA, süreci kaygıyla takip ettiklerini belirtti ve sanatta ifade özgürlüğünün kısıtlandığına, insan haklarının hiçe sayıldığına dikkat çekti.

TAPA’nın açıklamasının tam metni şöyle:

“Melih Bulu’nun 2 Ocak’ta Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör olarak atanmasının ardından yaşanan olayları kaygıyla takip ediyoruz.

“Öğrencisi, akademisyeni, personeli ve mezunu dahil olmak üzere okulun tüm bileşenleri atamaya karşı gelerek demokratik yollarla seçilecek bir rektör talebiyle çeşitli protestolar düzenlediler. Protestolar sırasında yer alan LGBTİ+ bayrakları nedeniyle sosyal medyada yoğun bir linç ve nefret söylemi akımı başladı. Eyleme katıldığı için gözaltına alınan LGBTİ+’lar cinsel kimlikleri üzerinden fobiye, tecavüz tehditlerine ve psikolojik şiddete maruz kaldılar.

“Geçtiğimiz hafta ise paylaştıkları açık çağrıya cevaben gelen birçok sanat eserinin yer aldığı bir sergi ile barışçıl protestolarını sürdürdüler.

“Sergide yer alan sanat eserlerinden birinin provokasyonlar sonucu sosyal medyada ses getirmesi üzerine “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak” gerekçesiyle öğrenciler ve LGBTİ+'lar hedef gösterildi. Sergiyi organize eden öğrencilerden ikisi için ev hapsi, ikisi için de tutuklama kararı verildi.

“Sanatta ifade özgürlüğünün kısıtlanmaya çalışıldığı, insan haklarının hiçe sayıldığı bu süreçte haklı mücadelelerinde arkadaşlarımızın yanındayız.

“Tüm insan hakları savunucularını, sivil toplum kuruluşlarını, sanatçıları, sanat inisiyatiflerini süreçte Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin yanında yer almaya davet ediyoruz.


Etiketler: insan hakları, kültür sanat, yaşam, eğitim
nefret