28/10/2023 | Yazar: Kaos GL
Oryantalizm, homoerotizm, politika, din ve şiddet gibi konulardaki varlığını sinematografik bakış açısıyla irdeleyen sergiyi merak edenler ve tekrar görmek isteyenler için son gün 5 Kasım.
Sarp Kerem Yavuz, Muhteşem Yüzyıl_Glorious Century, Bir Hatıraya Sevdalı,2023,100x160cm, AI-Generated Photo, Giclèe Print on Hahnemühle Glossy Fine Art Paper_YapayZeka ile ÜretilmişFoto, Hahnemühle Parlak Fine Art Kağıda Giclèe Baskı, Anna Laudel
Anna Laudel Istanbul’da sergilenen Sarp Kerem Yavuz’un kişisel sergisi “Muhteşem Yüzyıl” sanatseverlerin ilgisiyle devam ediyor. Oryantalizm, homoerotizm, politika, din ve şiddet gibi konulardaki varlığını sinematografik bakış açısıyla irdeleyen sergiyi merak edenler ve tekrar görmek isteyenler için son gün 5 Kasım.
Sergide, fotoğraf alanında aldığı uluslararası ödüllerle dikkat çeken sanatçı Sarp Kerem Yavuz’un 2010 yılından günümüze uzanan 14 yıllık fotoğraf serüvenini gözler önüne seren işler yer alırken, yapay zeka teknolojilerini kullanarak ürettiği yeni dönem eserleri de dikkat çekiyor.
Adını günümüz televizyon kültüründe önemli bir yere sahip olan "Muhteşem Yüzyıl" dizisinden alan sergi, Kanuni Sultan Süleyman döneminde en ihtişamlı devrini yaşayan Osmanlı İmparatorluğu’nun kültürel ögelerine göndermelerde bulunuyor.
Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunun 100. yılında, gerçek ve hayalin iç içe geçtiği tarihsel anlatıların yer aldığı “Muhteşem Yüzyıl”, izleyicileri geçmiş ve gelecek ile bağ kurabilecekleri bir yolculuğa davet ediyor.
Galerinin iki katına yayılan serginin giriş katında izleyicilere sanatçının geçmişteki fotoğraf üretimlerinden referansla özel bir yapay zeka motoruyla oluşturulan WET_DREAMS isimli bir koleksiyon sunuluyor. Galerinin ikinci katında ise, ilk koleksiyonun oluşturulmasında kullanılan, sanatçının artistik gelişimine tanıklık eden geçmiş dönem eserleri yer alıyor.
Sarp Kerem Yavuz’un, Layer.ai yapay zeka motorunu kullanarak geliştirdiği fotoğraf koleksiyonu WET_DREAMS, galerinin ilk katında izleyicilerle buluşuyor. Hamam ritüellerini gerçekleştiren erkek beden ve formların alevler, buhar ve duman ile tutkulu birleşimi Yavuz’un deneysel görsel anlatımı ile hayata geçiyor.
Sergi aynı zamanda fizik kurallarına meydan okuyan gerçeküstü portreler ile izleyicilerin hayal gücünü tetikliyor.
Yavuz, sansürsüz bir şekilde üretim yapması için özel olarak davet edildiği Layer.ai platformuna kendi çektiği fotoğrafları ve Midjourney yardımıyla hazırlanan yapay zeka görüntüleri yükleyerek yapay zeka için bir veri kümesi oluşturuyor. Sanatçı, veri kümesini Peter Hujar, Ara Güler ve Robert Mapplethorpe gibi sanatçıların eserleri ve erkek bedeninin estetik görüntüleri ile genişlettikten sonra, yeni imgeler elde etmek için seçtiği özgün kelimelerle Layer.ai üzerinden bir bağlam oluşturuyor. Süreci şekillendiren kelimeler düşünüldüğünde, dilbilimsel katmanlarla sanatçının görsel yolculuğu daha kompleks bir hal alıyor.
WET_DREAMS seçkisinde Yavuz, kendini ifade etme şekli ile yapay zeka yansımaları arasındaki farklılıkları mercek altına alıyor. Yavuz’un bu alandaki yapay zeka çalışmaları, makine öğrenimi ve oto-oryantalizm alanında öncü nitelikler taşıyor. Koleksiyon, sanatçının fotoğraf geçmişine ve dijital geleceğine ayna tutuyor.
Sarp Kerem Yavuz’un kadrajından retrospektı̇f
Galerinin ikinci katında yer alan serginin diğer bölümü, Yavuz’un 2010 yılından bu yana çalıştığı fotoğraflardan oluşuyor. Koleksiyon, sanatçının on dört yıllık sanatsal üretimlerine retrospektif bir bakış sunarken, erkeklik, cinsel yönelim, din ve siyasetle sürekli değişen tartışmalı ilişkileri izleyicisine hatırlatıyor.
Serginin bu kısmındaki fotoğraflar ve görsel imgeler aynı zamanda ilk bölümdeki eserleri oluşturmak için yapay zeka teknolojilerine sunulan temel içerikler olarak Yavuz’un üretim sürecine hizmet ediyor. Sergi bir bütün olarak, farklı ancak birbiriyle etkileşim içinde olan iki farklı koleksiyonu deneyimlemek için eşsiz bir fırsat sunuyor.
Sarp Kerem Yavuz'un kişisel sergisi “Muhteşem Yüzyıl” sanatın ve yapay zekanın sınırsız potansiyeli arasındaki derin etkileşimi inceliyor. Yaratıcı ifade ve teknolojik yorumlama arasındaki çizgileri bulanıklaştıran sergi, 5 Kasım 2023 tarihine kadar Anna Laudel İstanbul’da ziyaret edilebilir.
Sarp Kerem Yavuz hakkında
1991 yılında Paris’te doğan ve İstanbul’da büyüyen Sarp Kerem Yavuz, fotoğraf, ışık projeksiyonu ve video ile çalışan görsel sanatçıdır. Lisans eğitimini 2013 yılında onur derecesi ile Oberlin Koleji’nde Stüdyo Sanatı’nda tamamlayan Yavuz, yüksek lisansını ise 2015 yılında, Şikago Sanat Enstitüsü’nde yine aynı programda tamamlamıştır. New York’un ilk LGBT sanat müzesi olarak anılan Leslie Lohman Müzesi’nin daveti üzerine Konuk Sanatçı programını 2020 yılında tamamlayan Yavuz, Leica Camera tarafından verilen “Palm Springs Photo Festival Emerging Photographer Award 2016”, Şikago Sanat Enstitüsü’nün “New Artists Society Award 2013” ve Leah Freed’in anısına verilen “Leah Freed Memorial Prize 2013” dahil olmak üzere çeşitli uluslararası ödüllere sahiptir.
Eserleri 21 yaşından beri çeşitli müzelerde sergilenen Sarp Kerem Yavuz, 2013 yılında İstanbul Modern’in kalıcı koleksiyonunda yer alan ve sergilenen en genç sanatçı olmuştur. Sanatçının işleri, Imago Mundi'nin bir parçası olarak The Luciano Benetton Koleksiyonu'nda; Güney Kore'de CICA Müzesi'nin kalıcı koleksiyonunda; uluslararası JPMorgan Chase Koleksiyonu’nda; ABD, Florida'da Norton Müzesi'nde; Ohio’da Transformer Station ve Allen Memorial Sanat Müzesi'nde, Berlin’deki Polaroid Koleksiyonu’nda, İstanbul’da Elgiz Müzesi Koleksiyonu’nda ve ayrıca İstanbul ve New York'ta Soho House Koleksiyonu’nda yer almaktadır. Ayrıca bugüne kadar, Kopenhag, Sidney, Şangay, New York, Şikago, Venedik, Amsterdam, Londra ve İstanbul'da 30'un üzerinde sergide yer almıştır. Sanatçı, New York ve İstanbul arasında yaşamakta ve çalışmaktadır.
Anna Laudel hakkında
2012 yılında kurulan Anna Laudel, İstanbul’daki sergi programına, şehrin merkezinde yer alan Beyoğlu, Gümüşsuyu semtindeki galerisinde devam etmektedir. Açıldığı ilk günden itibaren İstanbul'un önde gelen dinamik çağdaş sanat merkezlerinden biri olmak için çalışmalarını sürdüren Anna Laudel, farklı sanat yaklaşımlarına açık olmanın yanı sıra, yaş ve sosyo-kültürel sınıf fark etmeksizin sanatçı yelpazesinin kapsayıcı olmasına özen göstermektedir. Türkiye'de kariyerinin başında olan sanatçılar dahil, Almanya ve İtalya başta olmak üzere, farklı ülkelerden birçok sanatçıyı dünyaya tanıtmak amacıyla Anna Laudel tarafından kurulan galeri, Ferhat Yeter'in yönetiminde çalışmalarını sürdürmektedir.
Sadece Avrupa ile Asya kıtasının, doğu ile batı kültürünün birleşme noktası olarak değil, aynı zamanda birçok farklı yaşam tarzını bir araya getiren, uluslararası bir metropol olan İstanbul, sanatçılarını farklı kitlelerle buluşturmak isteyen bir galeri için sürekli büyüyen ve gelişen dinamik bir sanat dünyası sunuyor. Anna Laudel, İstanbul'daki ilk lokasyonunun ardından, uluslararası görünürlüğünü artırmak amacıyla 2019 yılında Düsseldorf'ta (Almanya) ikinci, ardından Mayıs 2022'de ise farklı bir izleyici kitlesine ulaşmak ve çoğunlukla kişisel sergilere ev sahipliği yapmak üzere Bodrum Zai Yaşam'da üçüncü galerisini açmıştır.
Anna Laudel, bu hedeflere bağlı kalarak, Bodrum, İstanbul ve Düsseldorf'taki galeri mekanlarında ve dahil olduğu uluslararası sanat fuarlarında, kariyerlerinin farklı aşamalarında olan sanatçılarını sanatsal tercihlerini gözeterek temsil etmeye ve onlarla birlikte çalışarak büyümeye devam etmektedir.
Etiketler: kültür sanat