24/01/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Rusya’da LGBTİ+ ayrımcı yasanın etkilerini drag performans sanatçısı Danya ve LGBTİ+ hakları aktivisti Piotr Voskresensky, BBC’ye anlattı.

“Savaş kaybedildi, ekonomi mahvoldu, yeni bir günah keçisi gerekiyordu o da LGBT’ler oldu” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: BBC

BBC’den Will Vernon, Rusya’da yetişkinlere yönelik LGBTİ+ kültür ürünlerini yasaklayan yasayı drag performans sanatçısı Danya’yla konuştu.

Vernon, Rusya’da LGBTİ+ içerikleri olan reklam, medya, kitap, film ve tiyatro oyunlarının yasaklandığı 5 Araık 2022’den sonra Danya’nın düzenli sahneye çıktığı St Petersburg'da Gender Blender isimli queer gece kulübündeki işlerinin iptal edildiğini duyuruyor.

Danya, “Yasaya göre, bizim yaptığımızı yapmak yasak” diyor ve işini yaparken çok daha endişeli olduğunu söylüyor.

Röportajda Danya, yasanın ardından Rusya'dan ayrılmaya karar verdiğini söylüyor: “Ellerim bağlı. Artık başka seçeneğim yok. Ya ülkeyi terk ederim ya da burada kalıp işlerin daha da kötüye gitmesini beklerim. Yaşadıklarımız korkutucu.”

LGBT aktivisti Piotr Voskresensky, LGBTİ+’ları kriminalleştirmenin Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşla ilgili olduğunu söylüyor.

Piotr, “Savaş kaybedildi, ekonomi mahvoldu ve yetkililerin insanlara hayatlarını ne için riske attıklarını göstermesi gerekiyor ve sahip oldukları en iyi fikir, yeni bir günah keçisi bulmak o da LGBT’ler oldu” diyor.

 


Etiketler: insan hakları, yaşam, dünyadan
İstihdam