27/04/2010 | Yazar: Kaos GL
Lübnan'da farklı mezheplere dayalı sistemin laikleştirilmesini isteyen binlerce kişi Beyrut'ta yürüdü.
Lübnan'da farklı mezheplere dayalı sistemin laikleştirilmesini isteyen binlerce kişi Beyrut'ta yürüdü. Farklı mezheplerin evlenemediği ülkede 'Laik Gurur' adlı hareketin talebi 'medeni nikâh' ve farklı dinlerden evliliklere izin verilmesi.

Lübnan’da farklı mezheplere dayalı sistemin laikleştirilmesini isteyen binlerce kişi dün seslerini başkent Beyrut’ta bir gösteriyle duyurdu. Laik Gurur adlı hareketin düzenlediği eylemde ‘Ne Türkiye ne Fransa, biz sadece Lübnan laikliği istiyoruz’ sloganları atan kalabalık, parlamento binasına kadar yürüdü ancak güvenlik kuvvetleri olay çıkmasını önlemek için yürüyüşü yarıda kesti.
En az 18 dini mezhebin kendi yaşam alanını belirlediği Lübnan’da cumhurbaşkanı Hıritiyan (Maruni), başbakan Sunni Müslüman ve meclis başkanı Şii Müslümanlar arasından seçiliyor.
1975’de dini grupların çatışmasıyla başlayıp 1989’de Taif Antlaşması’yla sona eren iç savaşın üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen mezhepsel bölünmüşlük Lübnan’ın sadece siyasi değil, sosyal yaşamını da derinden şekillendiriyor.
İç savaşta ailesini yitirenlerden Nicholas Sassin yürüyüşte “Laiklik belki ailemi geri getirmeyecek ama Lübnan’a huzur getireceğinden hiç şüphem yok” dedi. Radikal’e konuşan Laik Gurur temsilcisi Yalda Younes ise, yürüyüşün hiçbir politik amaç içermeyen sadece insan hakları odaklı bir hareket olduğunu belirterek “Vatandaşlar arasında cinsiyet, renk veya din ayrımı olmadan düşünce özgürlüğüne sahip olmak temel bir insan hakkı. Biz Lübnan’da bunu görmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. Lübnan’daki dini sisteme göre Müslümanlar çocuk evlat edinemiyor, evli Maruni çiftler resmi olarak boşanamıyor ve farklı mezhepler birbirleriyle evlenemiyor. Medeni nikahın olmadığı Lübnan’da farklı dine mensup çiftler evlenmek için Kıbrıs’a gidiyor.
Eşcinseller de katıldı
Medeni nikaha destek için yürüyüşe katılan Lübnanlı gazeteci Rimile Naeme elindeki ‘Dinimden, soyadımdan sana ne!’ yazılı pankartıyla dikkat çekti. Naeme soruna “Eşimle evlenmek için Kıbrıs’a gittim. Lübnan’da laiklik olsaydı, buraya yakışır bir düğün yapardık” diyerek parmak bastı. Göstericiler ayrıca medeni nikah taleplerini ‘Medeni (sivil) nikah, iç (sivil) savaş değil’ ve ‘Fatima ve Tony birbirlerini seviyor... Mesele budur’ yazılı pankartlarla dile getirdi. Eşcinseller de kendi renk ve bayraklarıyla gösteride yerlerini alıp ‘Eşcinseller laiklikten yana’ pankartı açtı. Lübnan’da yaşanılan bölge ve soy ad hangi mezhebe ait olunduğunun en büyük göstergesi. Hristiyanlar, Müslümanlar, Sunniler ve Şiiler birbirlerinden farklı yerleşimlere sahip olup birbirleri arasındaki iletişimi de en azami seviyede tutuyorlar.
Lübnan’da aylar öncesinden hazırlıkları başlayan yürüyüşün organizasyonu yeni medya kanalları Twitter ve Facebook aracılığı işe yapıldı. Yürüyüş eş zamanlı olarak Paris ve Londra’da yaşayan diasporalar tarafından da düzenlendi.
Etiketler: insan hakları