27/03/2024 | Yazar: Kaos GL

Trans kadın seks işçisi D.D.’nin 2022’de Halil G. tarafından hayati bölgelerinden bıçaklandığı ve ölüm tehlikesi atlattığı davanın duruşması, 26 Mart Salı günü Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sonraki duruşma, 21 Mayıs’ta.

Savcı, D.D’nin de “kasten öldürmeye teşebbüsten” cezalandırılmasını istedi! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Her iki tarafın da “kasten öldürmeye teşebbüsten” yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye edilen Halil G., duruşmaya gelmedi.

26 Mart’ta gerçekleşen duruşmada Savcı, esas hakkındaki mütalaasını dosyaya sundu. Savcı mütalaasında, sanık Halil G.’nin kasten öldürmeye teşebbüsten ve “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun”a muhalefetten dolayı cezalandırılmasını istese de; D.D.’nin sağ elinin yüzde 80 engelli olmasını dikkate almadı ve D.D.’nin de “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan cezalandırılmasını istedi. İddianameye göre, sanık Halil G.; D.D.’nin sağ eline aldığı bıçakla kendisini yaraladığını iddia ediyordu.

Duruşma sonunda D.D. ve avukatına, mütalaaya karşı savunma yapmaları için gelecek duruşmaya kadar süre verilmesine karar verildi.  Kararın açıklanacağı bir sonraki duruşma, 21 Mayıs 2024 saat 10.20’de görülecek.

İddianamede neler vardı?

Yıldız Tar, “İki dava, bir kamerada adalet” başlıklı yazısında iddianamede yer alanları şöyle aktarmıştı:

“İddianameye göre, Halil G., sokakta müşteri bekleyen D.D. ile görüştü. Birkaç mekan gezdiler. Ardından D.D.’nin evine gitmekte ısrarcı oldu. Evine gittiler. Burada “Evde kamera var mı” diye sordu. Kamera olmadığını duyunca cebinden çıkardığı bıçakla D.D.’yi bıçaklamaya başladı. D.D., göğsünden ve karnından ağır yaralandı.

Halil G.’nin iddiasına göre, D.D. de kendisini bıçakladı. Sağ eline aldığı bıçakla Halil G.’ye saldırdı. Ancak D.D. sağ elinden yüzde 80 engelli. Bırakın bıçak kullanmayı, sağ eliyle gündelik işlerini bile yapamıyor.

D.D., Halil G.’yi bıçaklamadığı konusunda ısrarcı. Saldırıya uğradığı sırada kendisini savunduğunu, Halil G.’nin bıçak tutan elini ısırarak kendisini kurtarabildiğini, Halil G.’nin yerdeki kana basarak düştüğünü, bu sırada kolundan yaralanmış olabileceğini söylüyor.

Saldırıdan sonra Halil G., evden yürüyerek çıkarken; D.D. bir hafta boyunca hastanede yatıyor. Adli tıp raporu, saldırının D.D.’nin hayatını tehlikeye sokacak nitelikte olduğunu ortaya koydu. Ki, D.D., birden fazla ameliyat olmak zorunda da kaldı.”

Ayrıca; Ankara Barosu LGBTİQ+ Hakları Merkezi ve Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği’nin davaya katılma talepleri de reddedilmişti.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam