07/01/2009 | Yazar: KAOS GL

İsmail Kaymaz

İsmail Kaymaz
Beyoğlu Polis Karakolu’nda taciz ve şiddete maruz kaldığını öne süren travestinin şikâyetini inceleyen savcı, polisler için 1.5-3.5 yıl hapis cezası istedi. Duruşma, 5 Mayıs 2009’da görülecek.

Beyoğlu Polis Karakolunda hakaret, taciz ve şiddete uğradığını öne sürün travesti Ü.E.’nin iddiasını soruşturan Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı, örnek bir karar aldı. Savcılık üç polise ‘Seçmiş olduğu cinsel kimliği nedeniyle’ hakaret ve ‘kasten basit yaralamadan’ dava açtı.

Travesti Ü.E., savcılıkta verdiği ifadeye göre 26 Nisan 2007’de saat 03.00’te bardan çıkmış, evine doğru yürüyordu. İddiasına göre Taksim Polis Karakolu önünden geçerken nöbet tutan bir polis, ‘G.tünü başını sallamadan yürü lan’ diyerek hakaret etti. Ü.E., ‘Düzgün konuş’ dedi, ardından da şikâyet için nöbetçi komiserle görüşmek istediğini söyleyip karakola girdi:

‘İçeri girer girmez beş altı resmi giyimli, biri sivil olmak üzere bana tekme tokat ve sopalarla vurmaya başladılar. Daha sonra beni bir odaya aldılar. Bir süre sonra yanıma komiser olduğunu söyleyen resmi kıyafetli biri yanıma geldi, ‘Lan i.ne’ diyerek göğsüme copla dokundu ve ‘Bunları kestirdin mi, yaptırdın mı, niye ameliyat olmuyorsun’ diyerek bana hakaret etti. Ben o sırada baygınlık geçirdim.’ Ü.E., ertesi gün sağlık raporlarıyla birlikte savcılığa giderek şikâyetçi oldu. Ü.E., fotoğrafları gösterilen şüpheli polis Servet K. ve Abdulfatih B.’nin kendisini döven polisler olduğunu söyledi. Bunun üzerine 9 Mayıs’ta ifadeleri alınan polisler, iddiaları reddetti.

Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmayı 1.5 yıl sonra tamamlandı. Ancak geç de olsa, insan hakları dersi niteliğinde bir iddianame hazırlandı. Beyoğlu 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde 30 Ekim’de kabul edilen iddianamede üç polis hakkında Ü.E.’ye ‘Seçmiş olduğu cinsel kimliği nedeniyle ‘G.tünü başını sallamadan yürü lan i...’ diye hakaret ettikleri ve müştekiyi kasten basit şekilde yaraladıkları’ için ‘kamu görevlisinin sahip olduğu nüfuzu kullanmak suretiyle kasten basit yaralamak’ suçundan 1.5 yıl, ‘hakaret’ suçlamasından ise iki yıla kadar hapis cezası isteniyor. Duruşma, 5 Mayıs 2009’da görülecek.

Ü.E.’nin avukatı Fatma Karakaş, iddianameyle ilgili olarak, ‘Travestiler meselesi, kamusal hayatımızda yeni bir mesele. Belki ilk kez yargı önüne geliyor. Savcının bunu yazmış olması, caydırıcılık ve kamusal bilinç açısından çok olumlu’ dedi.

Kaynak: Radikal, 7 Ocak 2009

Etiketler: insan hakları
İstihdam