24/05/2013 | Yazar: Kaos GL

Eşcinsel olduğu için babası ve amcaları tarafından Diyarbakır’da öldürülen R.Ç. davasının bugünkü duruşmasında sanık baba suçu üstlendi.

Savcısı Değişen R.Ç. Davası 28 Hazirana Ertelendi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Eşcinsel olduğu için babası ve amcaları tarafından Diyarbakır’da öldürülen R.Ç. davasının bugünkü duruşmasında sanık baba suçu üstlendi.
 
R.Ç.’nin eşcinsel olduğu için öldürüldüğünü söyleyen ve sanıklar hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezası isteyen savcı ise değişti. 28 Haziran’a ertelenen davada mahkeme heyeti değişirken yeni savcı tekrar mütalaa verecek.
 
Diyarbakır’da eşcinsel olduğu için 17 yaşında öldürülen R.Ç.’nin babası ve iki amcasının ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasıyla tutuklu yargılandığı davanın bugünkü celsesinde sanık baba suçu üstlendi.
 
“R.Ç.’yi ben öldürdüm” diyerek suçunu itiraf eden sanık baba, ölen oğlunu yola bıraktığını söyledi.
 
Duruşma yine olaylı geçti. R.Ç.’nin annesi, mütalaa hakkındaki görüşünün sorulması üzerine, oğlunun amcaları tarafından öldürüldüğüne dair karakolda verdiği ifadeyi hatırlamadığını söylerken, sanıkların R.Ç.’nin öldürülmesiyle alakası olmadığını iddia etti. Duruşmanın ardından da “Kocamın yanındayım, R.Ç.’nin gey olduğunu bilsem ben öldürürdüm” diye bağırdı.
 
“Mahkeme heyeti değiştiği için 28 Haziran’da karar çıkmayabilir”
SPoD LGBT’nin avukatlarından Fırat Söyle, bir sonraki celsede karar çıkmasını beklediklerini söylerken şöyle konuştu:
“Duruşma son derece trajikomikti. Başından beri uğraştıkları şey bugün gerçekleşti. Suçu baba üstlendi ama çelişkili ifadeler verildi. Babanın itirafı diğer sanıkların bırakılmasına yönelik bir itiraftı ve anlattıkları yaşananlarla çelişkiliydi. Baba, R.Ç.’yi arabada kazayla vurduğunu söyledi ancak Olay Yeri İnceleme raporları cinayetin aracın bagajında gerçekleştiğini gösteriyor.
 
Biz bunun babanın tek başına işlediği bir suç değil, amcalarla ortak işlenen bir suç olduğuna inanıyoruz. İddianamede belirtilen durum da zaten R.Ç.’nin küçük kardeşi tarafından anlatıldı. Bir sonraki celsede karar çıkmasını bekliyoruz ama mahkeme heyeti değiştiği için karar sarkabilir.”

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam