22/10/2012 | Yazar: Kaos GL

Vicdani Retçi Halil Savda’nın 1 Eylül’de savaşın sona ermesi için Roboski’den başlattığı barış yürüyüşü, 50 günün ardından Ankara’da son buldu.

Savda’nın Barış Yürüyüşü Ankara’da Sona Erdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Vicdani Retçi Halil Savda’nın 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde savaşın sona ermesi için Roboski’den başlattığı barış yürüyüşü, 50 günün ardından Ankara’da son buldu.
Vicdani Retçi, insan hakları aktivisti Halil Savda’nın 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde savaşın sona ermesi için Roboski’den başlattığı barış yürüyüşü 20 Ekim Cumartesi günü, Ankara Sakarya Caddesi’nde son buldu.
 
Halil Savda ve barış yürüyüşünde ona destek olanlar, Ahmet Arif Parkı’ndan Sakarya Caddesi’ne yürüdü. Yürüyüş güzergâhında bulunan Meclis Dikmen Kapısı önünde de bir basın açıklaması gerçekleştirildi.
 
Savda, 1300 kilometrelik yürüyüş boyunca kendisine hep destek olunduğunu ve hiç yalnız bırakılmadığını söyledi. Artvin’den, Rize’den, Viranşehir’den, Şırnak’tan, Osmaniye’den yürüyüşe katılanlar olduğuna dikkat çeken Savda, bunun aslında barışın ne kadar arzulandığının da bir göstergesi olduğunu ifade etti.
 
"Birçok köyden geçtik. Korucularla, askerlerle, polislerle karşılaştık. Onlarla oturduk. Jandarma Karakolu’nda bize çay ısmarlayanlar oldu. Onlar da bu savaşın bitmesini istiyorlar" diyen Savda, "Asker aileleriyle karşılaştık. Gerilla aileleriyle karşılaştık. Roboskili ailelerle, Antepli ailelerle... Temas ettiğimiz herkes barış istiyor. Yürüyüş boyunca TIR şoförleri de destek oldu. Bize battaniyelerini verdiler. Yemeklerini paylaştılar" diye konuştu.
 
Savda, Türkiye’de savaş diliyle yoğrulmuş milliyetçi kışkırtmanın olduğunu ve bu kışkırtmaların başarılı olmamasındaki etkenin halktaki sağduyu olduğunu kaydederek, sağduyunun barış için önemli olduğunu dile getirdi. Savda, Türkiye’deki tüm kimliklerin ortak talebinin olduğunu belirterek, “Bundan sonraki süreçte barış için elimden geleni yapmaya çalışacağım” dedi. Savda, Kürt sorunu çözülmediği sürece Türkiye’ye barışın gelmeyeceğini dile getirdi.
Sakarya Meydanı’nda da emek ve demokrasi güçlerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi tarafından “Savaşa hayır barış hemen şimdi” sloganlarıyla karşılandı. Burada kurulan sahnede sanatçı İlkay Akkaya barış yürüyüşçülerine destek amacıyla şarkılarını seslendirdi.(ETHA)

Etiketler: insan hakları
İstihdam