11/05/2023 | Yazar: Gözde Demirbilek

Seçimleri İHD LGBTİ+ Komisyonu’ndan Cüneyt’e sorduk: LGBTİ+’ların aleyhine çalışan söylem, iktidar bloğu tarafından seçime dönük bir kara propagandaya dönüştü. İşte bu seçimin önemi, tüm bu karanlığın yok olma ihtimalinin yüksek olması.

“Seçim atmosferi LGBTİ+’lar için güvenlik meselesini hayatileştirdi” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnsan Hakları Derneği LGBTİ+ Komisyonu’ndan Cüneyt Yılmaz’a 14 Mayıs 2023 Pazar günü birlikte yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerini sorduk.

Cüneyt, yeni sistemde LGBTİ+’ların başkaları tarafından temsil edilmesini değil LGBTİ+ öznelerin kendilerini anlatmasını beklediklerini vurguladı.

İktidar bloğunun nefret söylemini kara propagandaya dönüştürdüğünü ifade eden Cüneyt, nefret siyasetinin son bulmasının hayatta kalmamız için çok önemli olduğunu söyledi.

Sence lubunyalar 14 Mayıs seçimlerinden ne bekliyor?

Biz bu seçimlerden, tüm seçimlerden olduğu gibi değişim bekliyoruz. Ve bu değişim gerçekleşirken de gerçekleştirenlerden birisi olmak istiyoruz. Bu zamana kadar bu ülkenin içinde bırakıldığı karanlığın sebeplerinden birinin de LGBTİ+’larmış gibi gösterenlerin yok olmasını bekliyoruz. Ve yeni kurulacak sistemde birilerinin LGBTİ+’ları temsil etmesini değil, LGBTİ+ öznelerin kendilerini anlatmasını bekliyoruz.

Seçim sürecinde lubunyaların özelleşen ihtiyaçları var mı?

Güvenlik… Malum seçim sathında girildiğinde zaten LGBTİ+’ların aleyhine çalışan söylem, iktidar bloğu tarafından seçime dönük bir kara propagandaya dönüştü. Ana akım muhalefet de bunun karşısında söylemi tersine çevirecek bir girişimde bulunmak yerine daha çok dolaşımda tuttu. Bu atmosfer LGBTİ+’lar için güvenlik meselesini hayatileştirdi. 

Bu seçimlerin lubunyalar için önemi nedir?

Mücadelemizin en başından beri anlatmak istediğimiz şey aslında var olma halimiz. Bizim tarafa doğru yönlendirilen nefret siyasetinin son bulması hayatta kalmamız için çok önemli.  Bu seçimlerin özelliği ise; bugüne kadar görülmemiş ve ayyuka çıkmamış açık açık nefret söylemlerinin devletin direk kendi ağzından gelmesi. Sokaklarda bizi öldürmek için bekleyen insanların, onlara ceza vermesi gereken insanlar tarafından cesaretlendirilmesi… İşte bu seçimin önemi, tüm bu karanlığın yok olma ihtimalinin yüksek olması.


Etiketler: insan hakları, yaşam, aile, siyaset
İstihdam