10/04/2023 | Yazar: Doğa Çatalkaya

Hukukçular seçim güvenliği için bir araya geldi. Bu vesileyle LGBTİ+’lara sandık başında sorun yaşamamaları için tavsiyeleri derledik.

“Seçim güvenliği için buradayız” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Adalet, özgürlük, eşitlik ve demokrasi mücadelesini devam ettiren hukukçular, seçim güvenliği için bugün (10 Nisan) Ankara’da Mülkiyeliler birliğinde bir araya geldi.

2023 seçim güvenliğini sağlamak amacıyla toplanmış “Hukukçular Buradayız” oluşumunun çağırıcı kurumları şöyle: Adalet İçin Hukukçular, Çağda Hukukçular Derneği Ankara Şube, Demokrasi İçin Hukukçular, Hukukçu Dayanışması, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Ankara Şube, Toplumsal Hukuk.

Seçim güvenliği için sorumluluk alacaklarını belirten hukukçular, basın açıklamalarında şöyle dedi:

“Irk, dil, cinsiyet, cinsiyet kimliği ifadesi ayrımı yapmadan, seçim güvenliğinin önemini savunuyoruz. Demokratik ve özgürlükçü ilkelerin öneminin farkındayız. Halkın oylarının manipüle edilmesinden, kaybolmasından olan endişesini görüyor ve seçim güvenliği için buradayız diyoruz. Yargı bağımsızlığının yok sayıldığı dönemi beraber yaşadık ve yaşıyoruz. Demokratik katılım ve adalet için, yurttaşların haklarını savunmak için sandık başındayız.”

LGBTİ+’lar ve seçim güvenliği

Peki LGBTİ+’lar seçim günü neler yaşayabilir? Hangi sorunlarla karşılaşabilir? Bu sorunların çözümünde neler yapılabilir? Tüm bu soruların yanıtlarını KaosGL.org okurları için derledik:

  1. Seçim günü oy kullanmaya giderken, T.C. Kimlik Numarası içeren Nüfus Cüzdanı ve bunun yanında birkaç kimlik belgesini daha (pasaport, sürücü belgesi, öğrenci belgesi gibi) yanınızda bulundurmak sorun olduğu durumda çözmenize yardımcı olabilir.
  2. Nüfus kayıtlarında hakkınızda “cinsiyet değişikliği” ve/veya “isim değişikliği” işlemi gerçekleşmiş olmasına rağmen seçim görevlilerinde bulunan belgelerde önceki isminizin ya da cinsiyetinizin yer alması durumunda sorunu çözebilmek için mahkeme kararlarınızın aslı veya fotokopisini yanınızda bulundurun. Ayrıca mahkemeniz devam ediyorsa mahkemenin verdiği ara kararlardan herhangi birini yanınızda bulundurabilirsiniz.
  3. Yanınızda bulundurduğunuz kimlik belgelerindeki fotoğraflar ile şu anki görünümünüzün farklı olması durumunda görevlilerin bunu anlayabilmeleri için eğer varsa cinsiyet uyum sürecinde olduğunuzu belgeleyebilmek için hastane raporunu bulundurabilirsiniz. 
  4. Eğer cinsiyet kimliğiniz ve/veya cinsel yöneliminiz nedeniyle oy kullanmanız engellenirse bunu yazılı olarak sandık görevlilerinden belgelendirmesini isteyin. Yani sandık görevlilerine tutanak tutturma hakkınızı kullanabilirsiniz. Ve bunun bir nüshasını mutlaka alın.  
  5. Herhangi bir ayrımcılık durumunda size yardım edebilecek kişi ya da kişilere ulaşabilmek için cep telefonunuz yanınızda ve açık olsun

Etiketler: insan hakları, siyaset, medya okulu
İstihdam