01/06/2015 | Yazar: Dijle Kılınç

Ankara Feminist Kolektif, seçimleri ve feminist deneyimleri tartıştı.

Seçimlerde feminist deneyimler Ankara’da tartışıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ankara Feminist Kolektif, seçimleri ve feminist deneyimleri tartıştı.
 
Ankara Feminist Kolektifin düzenlediği “Seçimler; Feminist Deneyimler” konulu panel 28 Mayıs’ta Petrol-iş Sendikası’nda yapıldı. Panelde sendika uzmanı Necla Akgökçe, feminist aktivist İlknur Üstün,  HDP milletvekili Sebahat Tuncel, 2014 yerel seçimleri eş başkan adayı Elçin Öz ve Kader YK başkanı Hatice Kapusuz konuştu.
 
Açılış konuşmasını yapan Pelin Kalkan, “Ana akım medyanın da görmezden geldiği feminist mücadeleyi ve seçimler öncesi deneyimlerimizi konuşmak için buradayız” dedi.
 
“Bey-Oğlu’na Sözümüz Var!”
 
2009 yerel seçimlerinde Türkiye’de ilk defa Beyoğlu’ndan aday olan feminist aday Ülfet Taylı’nın seçim kampanyasını yürütenlerden biri olan Necla Akgökçe, “Öncesinde erkek öznelerin belirlediği ve seçimlerde kadınların hep araçsallaştırılarak dahil edilmeye çalışıldığı seçim çalışmalarına ‘Bey Oğluna Sözümüz Var’ diyerek, kadının başat olduğu bir siyaset hedefledik” dedi.
 
2014 yerel seçimlerinde belediye eş başkan adayı olan Elçin Öz ise kadınların seçimlerde “kadın alanı” olarak tanımlanıp, yapılan siyaseti buraya sıkıştırmaya çalışan bir yaklaşım gördüğünü ve feminizmin dönüştürücü gücünün her alanda kullanılması gerektiğini söyleyerek feminist örgütlenmenin önemini vurguladı.
 
“Kadınların özgürleşmesi herkesi özgürleştirecek”
 
Kader YK başkanı Hatice Kapusuz, Türkiye’deki seçim anlayışının herkes kendi sorununu kendi çözsün bakış açısında olduğunu ve feministlerin bu anlayışı alaşağı etmesi gerektiğini söyledi. Bu anlamda LGBTİ hareketin “eşcinsellerin kurtuluşu heteroseksüelleri de özgürleştirecek” söylemini bir kazanım olarak gördüğünü ve aynı yerden “Kadınların özgürleşmesi herkesi özgürleştirecek” diyerek siyasetin yürütülmesi gerektiğini kaydetti.
 
HDP Ankara 2. Bölge den aday olan Gülsen Ülker, feminizmin kitleselleşmek gibi bir derdi olmadığını ancak bağımsız feminist örgütlenmenin çok önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca yaptığı çalışma içerisinde feminist adaylarla çalışma yürütmenin önemli olduğunu, mahallelerde kadın çalışmasının önemini de bu sayede anladığını kaydetti. Alanlarda birlikte iş yapmanın kadının sözünü hep birlikte alana ve her yere götüreceğini söyledi.
 
“Sokak meclise”
 
HDP Milletvekili Sebahat Tuncel seçimlerde barajın en çok da kadınlara konmuş bir baraj olduğunu ve bu barajı kadınlarla birlikte aşılacağını dile getirdi. Kürt kadın hareketinin en önemli etkilerinden birinin partide kadın kotası olduğunu ve parlamentoya bunu taşırken de kadınlar olarak orada dönüştürücü etkisini gördüğünü söyledi. Sokağı meclise taşımak gerektiğini vurguladı.
 
Panel feminist hareketin, Kürt kadın hareketinin ve LGBTİ hareketin deneyim paylaşımlarıyla devam ederken bir aradalığın önemi ortaya çıktı. Ankara Feminist Kolektif seçim sonrasında etkinlikler düzenlemeye devam edecek. 

Etiketler: kadın
nefret