03/04/2018 | Yazar:

Trans gençlerin kendi seçtikleri isimleri kullanmalarına izin vermek, depresyon ve intihar girişimlerini büyük oranda azaltıyor.

Seçtiğin ismin kabul görmesi intihar oranını azaltıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yapılan yeni bir araştırmaya göre trans gençlerin kendi seçtikleri isimleri kullanmalarına izin vermek, depresyon ve intihar girişimlerini büyük oranda azaltıyor.

Ergen sağlığı üzerine bilimsel araştırmalar yapan the Journal of Adolescent Health’in 15 – 21 yaş arası trans gençler üzerinde yaptığı araştırmaya göre genç transların kendi seçtikleri ismi kullanabilmeleri depresyon ve buna bağlı intihar girişimlerini hatrı sayılır şekilde azaltıyor.

129 trans genç arasında düzenlenen bu çalışmada gençlere, okulda, işte, evde ve arkadaşlarının yanında kendi seçtikleri isimleri kullanıp kullanmadıkları ve sosyal hayatlarında karşılaştıkları sorunlar soruldu. Ortaya çıkan sonuçlarda, gençlerin yarısından fazlasının zorbalığa maruz kalmış ve azımsamayacak bir kısmının da kendine zarar vermiş olduğu görüldü.

Araştırmacıları şaşırtan bir diğer sonuç ise kendi seçtiği ismi kullanabilen trans gençlerin kullanamayanlara kıyasla depresyona girme oranının %71 azalması ve intihar oranlarının da %65 düşmesi oldu. Bu kadar basit bir eylemin böyle büyük sonuçlar doğurmasını beklemediklerini belirten araştırmacılardan Prof. Stephen T. Russel sonuçlarla ilgili şunları söyledi:

“Trans çocukların ve gençlerin çoğunun kendi seçtikleri isimler doğumda verilen isimlerinden farklı. Araştırmamız gösterdi ki tercih ettikleri ismi kullanabildikleri ortamlar arttıkça gençlerin ruh sağlığı da o denli güçlü oluyor.

“20 yıldır LGBT gençler üzerine araştırmalar yapıyorum, bu iki durumun arasındaki bağlantının bu kadar net olmasına gerçekten şaşırdım. Bu yüzden trans gençleri tercih ettikleri ismi kullanmaları konusunda desteklemek hem onlara saygı göstermek açısından hem de sağlıklı gelişimleri açısından oldukça önemli.”

Aile tarafından kabul görme hayati bir fark yaratır

2016’da yapılan bir araştırmaya göre trans kişilerin %40’ı intihar girişiminde bulunuyor. 2017’de İngiltere’de 3700 LGBT genç arasında yapılan bir araştırma da bu gençlerin neredeyse yarısının intihara teşebbüs ettiğini gösterdi.

Bu konuda, trans çocukların aileleri tarafından kabullenilmesinin önemine dikkat çeken Human Rights Campaign basın sözcüsü Sarah McBride, bunun ölüm ve yaşam arasında bir fark yaratacağına vurgu yaptı:

“Bir keresinde trans bir kız çocuğu olan bir anne bana şunları söylemişti: Çocuğum bana açıldığında kendi kendime bir karar vermem gerektiğini anladım; mutlu bir kızım mı, ölü bir oğlum mu olmasını istiyorum.”


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam