06/06/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Kemal Ördek: ‘Medyanın bu haberleri yaptığı her dönem, kolluk kuvvetleri bir operasyon hazırlığındadır.’

Sekiz gazete seks işçilerini ve transları hedef gösteren aynı haberi yayınlandı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kemal Ördek: “Medyanın bu haberleri yaptığı her dönem, kolluk kuvvetleri bir operasyon hazırlığındadır”

                                                 Eser: Kalki Subramanium

Bugün sekiz ayrı gazetede seks işçileri ve trans kadınlar kriminalize edildi ve hedef gösterildi.  Akdeniz’de Yeni Yüzyıl, Sabah Gazetesi Akdeniz eki, Sözcü, Güneş, Antalya Ekspres, Konyaaltı Haber, Takvim ve Objektif Amasya Gazeteleri bugün sayfalarına aynı transfobik ve seks işçilerini hedef gösteren haberleri taşıdılar.

Sekiz gazetede hemen hemen aynı olan haber metni, farklı başlıklarla servis edildi. “Fuhuş Rezaleti Bitmiyor”, “En İşlek Caddede Fuhuş Pazarlığı” gibi benzer başlıklarla çıkan haber adeta emniyetin basın bürosunun elinden çıkmış.

Türkiye’de seks işçiliğini yasaklayan herhangi bir yasa yok. Ancak seks işçilerinin maruz kaldığı hukuksuz uygulamalar bu haberde meşrulaştırılıyor. Sekiz gazetede de seks işçilerinin, “devriye gezen polisten kaçtığı” ve “polisin uzaklaşmasının ardından tekrar aynı mekânlarına geri döndüğü” yazılmış. Yasaya aykırı bir durum olmadığı halde emniyetin keyfi uygulamalarına maruz kalmamak için çalışma bölgelerinden geçici olarak uzaklaşan seks işçileri, haber metninde suçlu olarak lanse ediliyor.

Seks işçilerinin cinsiyet kimliklerinin “travesti” olarak tanımlandığı haber, seks işçilerini küçültücü fotoğraflarla sunuyor.

Bilindik hikâye!

Yayın politikası farklı sekiz yerel ve ulusal gazetenin aynı haberi aynı üslupla sayfasına taşıması, bu yayınları seks işçilerine ve translara karşı nefret söyleminde birleştiriyor. Aynı gün, sekiz farklı gazetede çıkan bu tek tip haberi Kırmızı Şemsiye Seks İşçileri Derneği Başkanı Kemal Ördek’e sorduk. Ördek, bu haberlerin yeni olmadığını söyledi ve medyanın bu haberleri yaptığı her dönemde, kolluk kuvvetlerinin bir operasyon hazırlığında olduğuna dikkat çekti.

Ördek,seks işçiliğinin "koz" olarak kullanılıp olumsuz yargılar üzerinden trans kadınların haberleştirilmesi yıllardır karşımıza çıkan bilindik bir hikâye” diyor. Ördek, medya organlarında, cadde ve sokaklarda müşteri bulmaya çalışan ve bu süreçlerde sürekli şiddet gören trans kadınlara dair hiçbir fikri olmayan, bu kişilerle konuşmayan ve kendilerine ulaşılmaya çalışıldığında reddeden bir muhabirler havuzu ve editoryal eğilimin mevcut olduğuna dikkat çekiyor. Kolluk kuvvetlerinin operasyonları sürecinde yanlarında bulunan ve bizzat kolluk kuvvetlerinin yönlendirmesi ile haber yapan bir klik de eklemlendiğini ifade eden Ördek, yıllardır var olan ve pek de bağımsız olmayan bu habercilik anlayışının, trans kadınların şiddetin göbeğinde para kazanmaya çalışmasını, "rezalet" olarak adlandırarak toplumsal öfke ve kini de güçlendirdiğinin altını çiziyor.

Translara bir darbe de medyadan

Kemal Ördek, “trans-karşıtı şiddetin yoğun olduğu ve bu şiddetin önlenmesine dair hiçbir etkili politikanın olmadığı Türkiye'de, bir de medya eliyle transfobik algı pekiştiriliyor. Bir yandan trans kadınlara formel alanlarda iş verilmiyor, diğer yandan ‘neden seks işçiliği yapıyorsunuz’ diye soruluyor. ‘Bu insanlar nereden para kazanacak’ diye yıllardır soruyoruz ancak bu sorularımız yanıtsız bırakılıyor. Sanki muazzam bir istekle bu insanlar cadde ve sokaklara çıkıyormuş gibi bir algı da yaratılıyor. Her gün darp, gasp, tecavüz ve bin bir türlü şiddet ile "terbiye" edilmeye çalışılan bir toplumsal gruba bir de medya "tokat" atıyor”diyor.

Önce haber, sonra operasyon!

Bu haberlerin genelde polis operasyonlarının hemen öncesinde yapıldığına dikkat çeken Kemal Ördek, “kötü olan, medyanın bu gibi haberleri yaptığı her dönem, kolluk kuvvetlerinin bir operasyon hazırlığında olması. Önce bu haberler servis ediliyor, sonra da trans kadın seks işçilerine yönelik operasyonlar başlıyor” diyor.

“Çözüm transların, seks işçilerinin sorunlarının dinlenmesi”

Bu sorunların çözüm yolunun, devletin trans kadınların sorunlarını ve ihtiyaçlarını dinlemesinden geçtiğini belirten Ördek,  “sorunlara ve ihtiyaçlara uygun politikalar geliştirilirse zaten birilerinin rahatsız olduğu iddia edilen bu görüntüler de ortaya çıkmayacaktır. Seks işçileri güvenlikli ve sağlıklı mekânlarda bu işleri yapacaklardır. Diğer yandan ise, sektörden çıkış yapmak isteyenler de çıkabilecektir” dedi.


Etiketler: medya
İstihdam