18/12/2007 | Yazar: Barış Sulu

Kaos GL, Anayasanın eşitlik kapsamına "cinsel yönelim"in de girmesi talebine TBMM Başkanı Burhan Kuzu'nun "Avrupa'da bile yok" yanıtı üzerine araştırdık ve bakın nası

Kaos GL, Anayasanın eşitlik kapsamına "cinsel yönelim"in de girmesi talebine TBMM Başkanı Burhan Kuzu'nun "Avrupa'da bile yok" yanıtı üzerine araştırdık ve bakın nasıl bir Avrupa ve hatta dünya tablosuyla karşılaştık. Barış Sulu’nun haberi.

Geçen ekim ayında Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan ile TBMM’deki ilgili komisyon başkanlarına bir mektup yollayarak anayasadaki eşitlik maddesine "cinsel yönelim" ibaresinin eklenmesini ve eşcinsel realitesinin tanınmasını talep etmiş ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'dan şöyle bir yanıt almıştık:

‘Bilim insanlarının metninde böyle bir hüküm yok. Mektuplarını henüz almadım, gelsin ileriki aşamada değerlendirilir. Ama bu aşamada Meclis’ten ciddi bir kabul göreceğini sanmıyorum. 'Özgürlük' diye sunuluyor, ama Türkiye’de henüz bunun zemini yok. Komisyondan ve Genel Kurul’dan geçebilecek bir talep gibi görünmüyor. Türkiye için erken. Evvela toplumsal bir kabul görmeden Meclis bu düzenlemeyi yapamaz. Hatta Avrupa’da bile hiçbir ülkenin anayasasında bu yok. AB Anayasası çıksın, ondan sonra bakarız.’

Kuzu’nun anayasalarında cinsel yönelimin yok dediği Avrupa ülkelerini araştırdık ve karşımıza bakın nasıl bir dünya tablosu çıktı:

Anayasalarında cinsel yönelimin korunduğu ülkeler: Güney Afrika Cumhuriyeti, Fiji, Ekvator, İsviçre, İsveç, Portekiz, Brezilya ve Almanya’nın bazı eyaletleri.

İş yaşamında cinsel yönelim ayrımcılığını yasaklayan ülkeler: Andora, Avustralya, Avusturya, Belçika, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Kanada, Kosta Rika, Hırvatistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İsrail, İtalya, Letonya, Lituanya, Lüksembourg, Malta, Meksika, Namibya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Peru, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, İspanya, İsveç, Tayvan, Uruguay, Venezüella, Sırbistan, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Brezilya ve Arjantin’in bazı eyaletleri.

Oysa biz eşcinseller, talebimizi başka ülkelerinin anayasalarında var diye istemiyoruz. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün dediği gibi yeni Anayasa’da ‘toplumun her kesiminin kucaklanması’ hedefleniyorsa artık eşcinsellerin de sesine kulak kabartmak gerekmiyor mu? Bu ülkedeki eşcinseller, varoldukları gerçeğinin kabul edilmesi için yüz yıl beklemeyecekler.

*Yazarımızın diğer yazıları

[[Kaos GL okuyucuları sansüre kızgın]]

[[‘Öldürmeyi reddetmek suç değildir!’]]

[[Güneş de rüzgar da bize yeter!]]

[[İstanbul’da nefret cinayetleri]]

[[Resmi olarak da ‘ÇETE’!]]

[[Ama engellendik, ulaşamadık onlara]]


Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam