09/11/2006 | Yazar: Kaos GL
Sonbaharda İstanbul’da, ilkbaharda Ankara’da olmak üzere yılda iki kez düzenlenen ‘Türkiyeli Eşcinseller Buluşmasının’ sekizincisi 2021 Nisan 2002’de Ankara’da Kaos GL Grubunun ev sahipliğinde gerçekleşti. BAHARANKARA 2002’nin basın duyurusu.
Sonbaharda İstanbul’da, ilkbaharda Ankara’da olmak üzere yılda iki kez düzenlenen ‘Türkiyeli Eşcinseller Buluşmasının’ sekizincisi 2021 Nisan 2002’de Ankara’da Kaos GL Grubunun ev sahipliğinde gerçekleşti. BAHARANKARA 2002’nin basın duyurusu.KAOS GL
Baharankara 2002’de Lambdaistanbul, Anadolu Ayıları, Türkiye Ayıları, ODTÜ-Legato, KAOS GL ve bunların dışından bireyler bir araya geldi. 1998’den beri düzenlenen buluşmalarda eşcinsel hareketin gündemleri tartışılıyor, geleceğe yönelik yeni stratejiler belirleniyor, ortak çalışma imkanları yaratılıyor. İki gün boyunca bir araya gelen, başta İstanbul ve Ankara’dan olmak üzere, Mersin, Antalya, Adana, Urfa, Diyarbakır, İzmir, Bursa, Tokat ve daha birçok şehirden yüzün üstünde katılımcıyla gerçekleştirilen buluşmanın ana başlığı eşcinsel hareketin oluşturmaya çalıştığı politikaları derinlemesine tartışmak amacıyla ‘Neye karşı, Nasıl mücadele?’ olarak belirlenmişti.
Bu çerçevede heteroseksizmin tanımı ve günlük hayattaki karşılıkları ile ilgili toplantıyla oturumlara başlandı. Heteroseksizmin hayatın bireysel ve kamusal her alanında heteroseksüellik dışındaki cinsel yönelimlerin yok sayılması, reddedilmesi, dışlanması anlamında bütünlüklü bir ideoloji olduğu ortaya kondu. Bu ideolojinin toplumda egemen olan ataerkil, militarist, milliyetçi düşünce sistemlerinden bağımsız olmadığı, sadece eşcinsellerin değil heteroseksüellerin de yaşamlarını belirlediği, zorlaştırdığı üzerinde fikir birliğine varıldı.
Eşcinsel özgürleşme hareketi içerisinde, farklı görünümlere bürünen bütünlüklü bir ideoloji olan heteroseksizme karşı verilen mücadelenin bileşenleri olarak grupların mücadele alanları, farklılıkları ve benzerlikleri üzerine eşcinsel hareketin bileşenleri: gruplar adlı oturumda örgütlenmelerin ‘grup’ olarak nitelendirilmesinin 1980 sonrası toplumsal apolitikleşme süreci içerisinde örgüt kelimesine yüklenen olumsuz anlamlarla ilişkili olabileceği öne sürüldü. Grupların çeşitli alanlarda etkinliklerinin farklı alanlarda heteroseksizme müdahale olduğu, politikalar, örgütlenme biçimleri ve yöntemle ilgili farklılıkların bu ortak zemini zedelemediği, ortak çalışmalarla bu zenginliğin anlamlı kılınabileceğinden bahsedildi.
Birinci günün son toplantısı heteroseksizmle mücadelede yeni hareket alanları idi. Konuşulanlar ışığında etkinlik gösterilmemiş ya da yeterli müdahalenin yapılmamış olduğu düşünülen çeşitli alanlarda yapılabilecek eylemler hakkında tartışmalar yapıldı. Kadın hareketi başta olmak üzere diğer toplumsal hareketlerle ittifak gereklilikleri ve sivil toplum kuruluşları ile eşcinsel örgütlerinin ortak çalışmalarında karşılaşılan sorunlar ve bu konularda geliştirilebilecek politikalar hakkında konuşuldu. Çalışma hayatında heteroseksüel olmayan bireylerin karşılaştıkları ayrımcılıklarla mücadele etmek için kamu çalışanları ve işçi sendikaları ile heteroseksizm hakkında ortak çalışmalar yapılabilmesinin olanakları değerlendirildi ve bu alanda bir an önce harekete geçmenin aciliyetine vurgu yapıldı. Fiziksel ve ruhsal şiddete maruz kalan eşcinsellerle ilgili özellikle Lambda İstanbul ŞİMAG (Şiddetle Mücadele Alt Grubu) çalışması çerçevesinde edindiği deneyimleri aktardı.
İkinci gün, oturumlar sağlık politikaları ile ilgili toplantıyla başladı. Grupların sağlıkla ilgili yürütmekte oldukları projeler ve geleceğe dair planları gözden geçirildikten sonra, sağlık alanında eşcinsellerin yüz yüze kaldıkları sorunların ve bu sorunların temelinde nelerin yattığının saptanmasına öncelik verilerek, bu bilgi edinildikten sonra duruma müdahaleye yönelik politikalar belirlenmesi gerektiği üzerinde anlaşıldı. Eşcinsel bireylerin bazı sağlık hizmetlerine ulaşmalarının cinsel yönelimleri nedeniyle sınırlanabildiğine dikkat çekildi. Diğer alanlarda olduğu gibi sağlık alanında nasıl faaliyet göstereceğimizi belirlemek için, pratik süreçlerin örgütlenmesinden önce konu ile ilgili anti-heteroseksist politikaların belirlenmesinin öneminden bahsedildi ve bu amaçla yapılması gereken tartışmaların yaygınlaştırılması hedefiyle toplantı tamamlandı.
Erkek/kadın, erkeksi/kadınsı, gey/lezbiyen gibi ayrımların eşcinsel hareket içindeki gruplarda ne ölçüde yaşandığı, bunların harekete etkileri ve bu ayrımların altında nelerin yattığı ile ilgili yok mu aslında birbirimizden farkımız? adlı toplantıda, bunların içselleştirilmiş ve yeterince sorgulanmamış homofobinin bir ürünü olduğu üzerinde konuşuldu. Ayrıca toplumsal cinsiyet eksenindeki bu ayrımlar dışında toplumun farklı kesimlerinden insanlar olmamızdan kaynaklanan farklılıklarımızın da eşcinsel harekete nasıl yansıdığı hakkında tartışıldı.
Buluşmanın son toplantısında kurumsallaşmanın hareket için ne anlama geldiğine, örgütlenme ve bir araya gelmenin ötesinde grupların yapılarının ve etkinliklerinin kişilerden bağımsız, süreklilik gösteren bir hale getirilmesi üzerinde durulması gerektiğine değinildi. Hareket içerisindeki grup çalışmaları hakkında çeşitli deneyimler ve sorunlar paylaşılarak, bu sorunlara kurumsallaşma tartışmaları ile çözüm bulunabileceği vurgulandı. Ayrıca dernek, vakıf, kooperatif vb örgütlülüklerin avantaj ve dezavantajları konusunda konuşulup grupların bu doğrultuda planları gözden geçirildi.
KAOS GL
Kaynak: KAOS GL Baharankara 2002 Eki
Etiketler: