04/03/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

‘Seks İşçilerinin Gündeminde Ne Var?’ başlıklı bu yılki etkinliğin ana tartışma konusu Konya’daki seks işçilerinin karşılaştığı ev mühürlemeleri oldu.

Seks İşçilerinin Gündeminde Konya’daki Ev Mühürlemeleri Var Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’nin bu yıl 6. kez düzenlediği Seks İşçiliği ve İnsan Hakları Konferansı bugün Ankara’da başladı. “Seks İşçilerinin Gündeminde Ne Var?” başlıklı bu yılki etkinliğin ana tartışma konusu Konya’daki seks işçilerinin karşılaştığı ev mühürlemeleri oldu.
 
Polis: Translarla Görüşüyorsun, Ailene Söyleriz
Etkinliğe Konya’dan katılan seks işçilerinden Eylem, polis tarafından seks işçilerine uygulanan baskıları ve ev mühürlemelerini anlattı. Ahlâk Bürosu Amirliği polislerinin kendi müşterilerini tehdit ettiğini belirten Eylem, “translarla görüşüyorsun, ailene söyleriz, medyaya bildiririz diyerek müşterilerimizi korkutmaya çalışıyorlar” dedi. Mahkeme kararı olmadan polisin evlerini bastığını belirten Eylem şunları söyledi: “Savcılık kararı olmadan evlerimizi basıyorlar. Ayakkabılarıyla evimize dalıyorlar ve 15 gün sonra kapatma kararı geliyor. 4 evim kapatıldı, hep aynı şekilde.”
 
İsveç Modeli
Transgender Europe Eş Başkanı Kemal Ördek ise trans seks işçilerinin haklarıyla ilgili farklı ülkelerdeki uygulamalara dair bilgi verdi. Trans haklarının ileri olduğu ülkelerde bile seks işçiliği meselesinin bir tabu olduğuna değinen Ördek, seks işçileri yerine müşterilerin cezalandırıldığı İsveç modelinin Türkiye’ye de ihraç edilmeye çalışıldığını anlattı.
 
İnsan ticareti tartışmalarının seks işçileri hareketine zarar verdiğini anlatan Ördek, Amerika’nın malî destek vereceği ülkelere bir şart koştuğunun altını çizdi: “İnsan ticaretiyle ilgili çok sağlam yasalar çıkaracaksınız ve seks işçiliğini işçilik olarak kabul etmeyeceksiniz. Ancak bu koşulları kabul ettiği takdirde ülkeler malî yardımlarını alabiliyorlar.”
 
Bu uyarıyı alan ülkelerin seks işçiliği derneklerine malî yardımda bulunamadığını ekleyen Ördek, Amerikan hükümetinden bir sivil toplum kuruluşu olarak fon alabilmek için seks işçiliğinin bir işçilik olduğunu reddederek seks işçilerini mağdur kabul etmek gerektiğini söyledi.
 
Çözüm Arayışları
Etkinliğin sonunda trans seks işçilerinin karşılaştığı sorunlarla mücadelede ne gibi bir strateji geliştirilebileceği konuşuldu. Katılımcılar, seks işçilerine hukuk eğitimi vermekten acil destek hattı oluşturulmasına, sosyal medyanın etkin kullanılmasından feministlerin seks işçiliği konusunda daha önde durmalarına kadar çeşitli öneriler sundular.
Etkinlikte Yeşil ve Sol Gelecek Partisi, Yeni Demokrat Kadın, Pembe Hayat, Transgender Europe, Kaos GL, Hacettepe LGBT, ODTÜ LGBT, Ankara Cinsi Bozuk ve Ege Legebit’in yanı sıra Konya ve İstanbul’dan katılımcılar vardı.   

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret