03/03/2023 | Yazar: Kaos GL

Kırmızı Şemsiye: “Bu sene depremin etkisi altında karşıladığımız 3 Mart’ta seks işçilerinin kriz dönemlerinde ihlal edilen haklarını dile getirmek ve seks işçilerinin sesini duyurmak istiyoruz.”

“Seks işçilerinin kimlikleri ve işleri nedeniyle dezavantajlı konuma itilmediği bir dünya yaratmak zorundayız” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği, 3 Mart Dünya Seks İşçileri Hakları Günümüzü kutluyor: 

“2001 yılının 3-6 Mart tarihleri arasında Hindistan’ın Kalküta kentinde düzenlenen seks işçileri karnavalına dünyanın çeşitli ülkelerinden katılan, 25.000'i seks işçisi olmak üzere 50.000'in üzerindeki kişi 3 Mart'ın ‘Dünya Seks İşçileri Hakları Günü’ olarak kutlanmasına karar verdi. O günden sonra 3 Mart dünyanın birçok ülkesinde seks işçilerinin haklarını dile getirdikleri bir onur günü olarak kutlanmaya başlandı.

Bu sene depremin etkisi altında karşıladığımız 3 Mart’ta seks işçilerinin kriz dönemlerinde ihlal edilen haklarını dile getirmek ve seks işçilerinin sesini duyurmak istiyoruz.

6 Şubat tarihinden bu yana deprem odağında yürüttüğümüz çalışmalarımızda seks işçilerinin krizin etkilerinden daha derin bir şekilde etkilendiklerini görüyoruz. Seks işçileri maruz bırakıldıkları ayrımcılık, damgalama, şiddet ve içinde bulundukları derin yoksulluk nedeniyle deprem öncesinde olduğu gibi deprem sonrasında da temel haklara erişimde birçok engelle ve sorunla mücadele ediyorlar.

Biliyoruz ki seks işçilerine karşı her türlü hak ihlalinin, yapısal ve kurumsal dışlamanın son bulduğu ve seks işçilerinin kimlikleri ve işleri nedeniyle dezavantajlı konuma itilmediği bir dünya yaratmak zorundayız.

Kriz dönemlerinde de seks işçilerine yönelik ayrımcılık, damgalama ve şiddet ile başa mücadele etmek amacıyla, seks işçilerinin hak ihlallerine karşı güçlendirilmesi, ihtiyaç duydukları her türlü hizmete adil ve eşit bir şekilde erişebilmelerinin sağlanması ve hak ihlalleri sonrası korunma ve destek mekanizmalarından faydalanabilmeleri için gerekli yasal fiili politikaların oluşturulması ve uygulanması gerekmektedir.

Seks işçileri maruz bırakıldıkları hak ihlallerine karşı tek bir ağızdan sesleniyor: Şiddet, ayrımcılık ve damgalamaya son verin! Seks işçilerinin haklarını teslim edin!

Yaşadığımız kriz durumunu yavaş yavaş atlatırken bu süreçten güçlenerek çıkmak için ertelediğimiz 3 Mart Uluslararası Seks İşçileri Hakları Günü kapsamındaki etkinliklerimizi Mart ayının üçüncü ve dördüncü haftalarında gerçekleştirmeye karar verdik. Bu etkinlikleri depremin izlerini birlikte onarmaya çalıştığımız, dezavantajlı konuma itilen biri gruplardan olan seks kriz işçilerinin dönemlerinde yaşadıkları hak ihlallerine ilişkin bilgi ve deneyim aktarımı yaparak afet dönemlerinde insan hakları odağında gerçekleştireceğiz.

Seks işçilerinin hakları insan haklarıdır! 3 Mart Uluslararası Seks İşçileri Hakları Günü kutlu olsun.”



Etiketler: insan hakları, yaşam, cinsellik
İstihdam