02/03/2011 | Yazar: Barış Sulu
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’nin 2008’den bu yana seks işçilerinin sorunlarını özneleriyle tartışabilmek ve gündeme taşımak için düzenlediği 3 Mart
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’nin 2008’den bu yana seks işçilerinin sorunlarını özneleriyle tartışabilmek ve gündeme taşımak için düzenlediği 3 Mart Dünya Seks İşçileri Hakları Günü etkinlikleri bu sene uluslararası konukları da bünyesine katıyor.
Biz de kaosgl.org olarak, 5-6 Mart’ta Pembe Hayat tarafından Ankara’da düzenlenen Seks İşçiliği ve İnsan Hakları Sempozyumu'na yurtdışından katılacak akademisyen ve aktivistlerle özel bir söyleşi gerçekleştirdik. Konuklardan konuşmalarının içeriklerinden ve kendi ülkelerindeki yasal durumdan kısaca bahsetmelerini istedik;
İsveç’te Seks Satın Almak Yasak!
Petra Östergren, Yazar
Ben İsveç fuhuş politikası üzerine konuşacağım. Bunun yanında günümüzdeki yasaların durumu hakkında bilgi vereceğim. İsveç’te fuhuş müşteriler üzeriden yasaklanıyor. Bu yüzden konuşmam da ağırlık olarak yasal durumun müşterilerin sex satın alma eyleminin etkisi hakkında konuşacağım.
Meraklısına: İsveçte biri seks satın almaya diğeri de temin etmeye karşı iki esas yasa mevcut. Bu makalede daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. http://www.petraostergren.com/pages.aspx?r_id=40716
İsveç’te Seks İşçiliği Kurumu
Pye Jakobsson, Rose Alliance [Gül İttifakı]
İsveç'te seks işçiliği sendikasının nasıl kurulacağı ve nasıl yönetileceği/işletileceği ile ilgili sorunlar hakkında konuşma yapacağım.
Seks İşçileri İçin Açık Üniversite
Luca Darkholme, Seks İşçileri Uluslararası Sendikası
Ben Birleşik Krallık’ta seks işçiliği aktivizmi hakkında konuşacağım. Farklı grup ve organizasyonları tanıtacağım ve damgalanma ve stereotiplendirme ile başetmek ve topluluğumuzu güçlendirmek için atölyeler, tartışmalar, filmler ve seks hakkında sanat düzenleyen projemiz Seks İşçisi Açık Üniversitesi'ni tanıtacağım.
Fransa ve Birleşik Krallık’ın Yasal ve Uygulamalarının Seks İşçiliği Üzerinden Karşılaştırılması
Thierry Schaffauser, STRASS – Fransa Seks İşçiliği Sendikası
Ben hem Fransa hem de Birleşik Krallık’ta Seks İşçileri Sendikasının çalışmalarını tanıtmak için geliyorum.
Hem Fransa hem de Birleşik Krallık’ta seks işçiliği yasaldır ancak her iki ülkede de sokak fahişeliği, randevu evi açmak ve kadın ticareti yapmak yasadışıdır.
Birleşik Krallıkta fahişe bulmak için çark yapan müşterileri ve Fransa’da mini genelevlere ve masaj salonlarına izin vermeyen ve dergi ve web sitelerinde reklamlara da izin vermeyen daha sert uygulanan bir yasa mevcuttur.
Asya ve Pasifik Ülkelerinde Seks işçilerinin Sorunları
Khartini Slamah, Asya-Pasifik Seks İşçileri Ağı Koordinatörü
Benim adım Khartini Slamah, Malezya’dan trans kadın ve seks işçisiyim. Makalemin başlığı “Transeksüel Kadın Seks işçileri, Haklarımızı talep etmek”. Asya ve pasifik bölgelerinde transeksüel kadın seks işçilerinin karşılaştığı sorunlar Türkiye’deki seks işçileri ve insan hakları aktivistleri ile paylaşacağım. Polis, şiddet ve sağlık sorunlarını ve transeksüel kadın seks işçilerinin taleplerini ele alacağım. Uluslarası seks işçileri hareketi toplantısında 6 mart saat 4.30’da konuşmacıyım.
Asia Pacific Transgenders Network (APTN)
Asia Pacific Network Of Sex Workers (APNSW)
Transeksüel seks işçiliği, damgalanma, psikiyatri ve ölüm
Sam Winter, Hong Kong Üniversitesi, Eğitim Fakültesi
Asya ve dünyanın geri kalanının çoğunda transeksüel bireyler damgalanmaya ve önyargılara maruz kalıyorlar. Damgalanmalarının iki kaynağı var. Genellikle cinsel olarak sapkın oldukları düşünülmekte ve aynı zamanda da akli dengelerinin yerinde olmadığı düşünülmektedir (bu bakış açısı ulusal psikyatri tarafından doğrulanmıştır). Transeksüel kadınlar daha da zor durumlarla karşılaşmaktalar (belki de erkek egemen bir toplumda kadın olarak yaşamayı seçtikleri için 3. Bir damgalanmaya maruz kaldıklarından). Hayatlarının her alanında ayrımcılık ile karşılaşan genç transeksüel kadınlar sıklıkla kendilerini aileleri tarafından gözden çıkarılmış, eğitim hayatının dışına itilmiş, sosyal olarak yalnız bırakılmış ve işsiz olarak bulmaktalar. Hem hayatlarını sürdürebilmek hem de cinsiyet değiştirme ameliyatları için gereken parayı sağlamak için şehirlere taşınıp burada seks işçiliği yapmaya başlıyorlar. Bazıları için seks işçiliği kimliklerini kadın olarak oluşturma olanağını sağlayabilir ve düzenli, şefkatli bir ilişkiye dair umutlarını yeşertebilir.
Seks işçiliği transseksüel kadınları dördüncü bir alanda damgalanmaya maruz bırakmaktadır. Bu tür bir iş, sıklıkla sokaklarda yapıldığından şiddet ve taciz riskini arttırmaktadır (polis, müşteri veya yabancılar tarafından). Ayrıca, HIV de dahil CYBH riskini de arttırmaktadır. Transeksüel seks işçilerinin ihtiyacını karşılayan eğitim programlarının sayısı çok az.
Pek çok transeksüel seks işçisi işlerini geçici olarak görmektedir. Ancak ne yazık ki, CYBH ların tedavi masrafları, cinsiyet değiştirme ameliyatlarının masrafları, polis şiddeti (cezaların maliyeti ve iş alanlarının daraltılması) ve farklı bir iş alanlarının olmayışı hep birlikte bu iş süresinin planlanandan daha uzun olmasına neden olmaktadır. Seks işçiliği yaparak geçirdikleri zaman, partnerlerinin sayısı, iş koşulları, uğradıkları damgalanma hep birlikte AIDS/HIV sıklığının artmasına ve (bazı ülkelerde) şiddet ve hatta cinayetlere neden olabilmektedir.
Bu makalede, ulusal psikyatrinin (aslında Amerikan psikyatrisinin) trans bireylerin damgalanması, ailelerinden ve okullarından uzaklaştırılıp sokaklara ve seks işçiliğine yönlendirilmelerindeki etkisini tartışıcağım. Yedi ülkede gerçekleştirilen araştırmalardan elde edilen ve trans bireylerin akli dengelerinin bozuk olduğu ve bu bireylere önyargı ve ayrımcılık yapılmasının arasında net bir bağ olduğunu gösteren bulguları paylaşacağım.
Habere katkılarından dolayı Kaos GL’den Semih Varol’a, Umut Güner'e ve Meryem Tuncel’e, Pembe Hayat’tan Kemal Ördek’e teşekkür ederiz.
Etkinlik programı için: http://www.pembehayat.org/detay.php?id=299
Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı