14/08/2009 | Yazar: Ali Erol

Oyuncu, Konuşmacı, Aktivist ve Performans Sanatçısı Aranıyor! 

Oyuncu, Konuşmacı, Aktivist ve Performans Sanatçısı Aranıyor! 

Sanatçı Sharon Hayes, ‘aşk ve siyasetin kesiştiği noktalara dikkat çekmek’ amacıyla 11. Uluslararası İstanbul Bienalinde gerçekleştireceği ‘Seni Sevdiğimi Bilmiyordum’ başlıklı performansı için LGBT katılımcılar arıyor.
 
New York’ta yaşayan sanatçı Sharon Hayes, 11. Uluslararası İstanbul Bienali kapsamında gerçekleştireceği performans için katılımcılar arıyor. Bugüne kadar kamusal alanda yapmış olduğu performansların devamı niteliğinde olacağını söyleyen sanatçı, yeni işinin ‘aşk ve siyasetin kesiştiği noktalara dikkat çekmek’ olduğunu söylüyor.
 
Sanatçı, bienalin bir parçası olarak sergilenecek bu iş için, 22 Ağustos (23 Ağustos Pazar da olabilir)tarihinde, İstanbul‘da sokakta kamuya hitaben konuşma yapacak 6 gey, lezbiyen, biseksüel, travesti ve/ya transeksüel katılımcı arıyor. ‘Lezbiyen veya biseksüel olma şartı aranmamakla birlikte kadınların projeye katılımı özellikle teşvik edilir.’
 
Deneyimli olmak gerekmiyor
 
Katılımcıların herhangi bir oyunculuk deneyimi olması beklenmiyor, sadece kısa bir metni ezberleyebilmelerinin yeterli olacağı belirtildi.
 
Katılımcılardan performansın 19 ve/ya 20 Ağustos günleri yapılacak olan provasına katılmaları bekleniyor. Performansçılara bir katılım ücreti ödenecek.
 
Performans sırasında video kaydı yapılacak ve bu kayıtlardan oluşturulan video Bienal kapsamında gösterilecek.
 
Katılmak isteyenler Hayes veya Bienal’den Özge Ünal ile iletişime geçebilecekler:
Uluslararası İstanbul Bienali (tel: 212 334 0742)
 
Seni Sevdiğimi Bilmiyordum!

Sharon Hayes, İstanbul'da yapacağı, ‘Seni Sevdiğimi Bilmiyordum‘ isimli proje, aktivizm, konuşma, kamusal alan ve eşcinsellik ile ilgili (daha sonra video enstalâsyonu olacak olan) performansla ilgili mektubu:
 
‘Ben Sharon Hayes; size İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 11. Uluslararası İstanbul Bienali için yürüttüğüm projede yer almakla ilgilenebileceğinizi düşündüğüm için yazıyorum.
 
New York’ta yaşayan ve çalışan bir sanatçıyım. Aşağıda kısa bir özgeçmişimi ve internet sitemin adresini de ekliyorum. Böylece işlerim hakkında genel bir fikre sahip olabilir, önceki işlerim üzerine bilgi edinebilirsiniz.
 
İstanbul'da yapacağım, ‘Seni Sevdiğimi Bilmiyordum‘ isimli proje, aktivizm, konuşma, kamusal alan ve eşcinsellik ile ilgili (daha sonra video enstalâsyonu olacak olan) bir performans.
Ağustos sonunda İstanbul‘da sahneye koyacağım performansın bir parçası olarak İstanbul’da yaşayan gey, lezbiyen, biseksüel, travesti ve transeksüel kişilerden birer cümlelik aşk beyanları topluyorum. Aşka dair bu birer cümlelik açıklamalar, bir sevgiliye yazılmış kısa bir mesaj, kayıp bir sevgiliye, halka, bir siyasetçiye, aynı kentten veya çok, çok uzak bir yerdeki birine hitap eden mesajlar olabilir. İsim kullanabilir veya kullanmayabilirsiniz, hitabınız açık veya üstü kapalı  olabilir. Bu ifade veya cümleler performansın bir parçası olarak art arda bir bloknot üzerine yazılacak ve kamusal alanda sergilenecek. Performans sonrasında ben veya bir başka gönüllü katılımcı sayfaları diğer insanların da okuyabilmeleri için tek tek açacak.
 
Bu konuşma stratejisini, 1900’lerin başında Amerika’daki kadın aktivistlerin ‘sessiz konuşma‘ diye adlandırdıkları ve bir bloknot yardımıyla, bir sayfadan diğer sayfaya geçerek halka uzun ifadeleri ‘konuştukları‘(check the english of this out) eski bir yöntemden aldım.
 
Bu aşk bildirileri, dediğim gibi, asıl proje olan, son zamanlarda aşk ve siyaset üzerine yaptığım bir dizi işten çıkan Seni Sevdiğimi Bilmiyordum’dan ayrı olacak.  [Daha fazla bilgi için websiteme bakınız; www.shaze.info, özellikle  Everything Else Has Failed! Don’t You Think It’s Time for Love? / Diğer herşey başarısız oldu, sence de sıra aşka gelmedi mi? ve  I March in the Parade of Liberty but as Long as I Love You I’m Not Free / Özgürlük Geçitinde Yürüyorum ama Seni Sevdiğim Sürece Özgür Değilim ve Revolutionary Love / Devrimci Aşk]. İlk iki işte New York City‘de sokakta durup, anonim 'Birisi‘ için yazdığım bir aşk mektubunu okuyordum. Bir seferinde bir mikrofon ve hoparlör ile sokakta durdum, bir başkasında ise bir megafonla. Kamuya hitap ediyormuşum gibi duruyordum ama aslında metinde, tam olarak açıklanmayan bir sebepten ötürü ayrıldığım sevgilimle konuşuyordum. Aşk ve arzu üzerine konuşurken, aynı zamanda savaştan ve savaşın hayatımızı kesintiye uğratma ve uğratmama şekillerinden, faaliyetlerimizden, arzularımızdan, aşkımızdan da bahsediyorum. Benim için bu iş sevgi ve siyasetin kesiştiği noktalardan bahsetmeyi amaçlıyor -çok sık konuşulmayan ama günlük aktivitelerimizde devamlı karşımıza çıkan noktalardan.
 
Üçüncü parça, Devrimci Aşk,  eşcinsel insanlara sokağa çıkıp benimle birlikte bir metin okumalarını istediğim geniş çaplı bir kamusal performanstı. Devrimci Aşk açıkça siyaset ve aşkın eşcinsel insanlar için nasıl iç içe geçtiğine bakıyordu.
 
Gey, lezbiyen, biseksüel, travesti veya transeksüel insanlar için, ‘özel hayatlarımızı‘ özel ve dolayısıyla siyasetin dışında tutabilme fikri, fiziksel ve duygusal şiddet ve baskının değişik şekilleri tarafından sıklıkla sekteye uğruyor ve mahremiyet alanımızı istila ediyor. Bu bağlamda queer aşkı/aşk her zaman siyasidir.
 
Sizin de katılmanızı umduğum bu parçada tekrar çalışmak istediğim konu aşk ve siyaset arasındaki işte bu karmaşık kesişme noktası.
 
Aşk beyanlarını içeren bu performans videoya kaydedilecek ve Bienal kapsamında bir video enstalasyon olarak sergilenecek.
 
Seni Sevdiğimi Bilmiyordum’da, sevgi, cinsiyetin ve cinselliğin ifadesi ve dayatılan normatiflik ile bağlantılı olduğu için 'siyaset' ve 'konuşulamayan' olana dair sorular sormak istiyorum.
Eğer ilgileniyorsanız, lütfen bir cümlelik aşka dair açıklama/bildiri/ifadenizi bana sharon@shaze.info veya bana araştırma ve tercüme konusunda yardım eden Bienal çalışanlarından Özge Ünal‘a ozgeunal@yahoo.com adreslerinden yollayınız. Katılımınız karşılığında isminizi projeye dâhil etmekten mutluluk duyarım ama aynı zamanda bildirinizi isimsiz bir şekilde de yollayabilirsiniz, bu şekilde adınız hiçbir yerde belirtilmeyecektir.
Herhangi bir sorunuz olursa, bana İngilizce (ne yazık ki Türkçe konuşmuyorum) veya Özge‘ye  yazmaktan lütfen çekinmeyin.
İlginiz için çok teşekkür ederiz.’
 
Sharon Hayes, sharon@shaze.info Özge Ünal, ozgeunal@yahoo.com 0212 334 0742
 
Biyografi:
Sharon Hayes on yılı aşkın bir süredir performans, video, enstalasyon konularında cesur ve muhalif işler üretiyor. Protestolar sahneleyerek, konuşmalar vererek, gösteriler düzenleyerek, kolektif faaliyetler ile bireysel davranışlar arasındaki uyuşmazlığı vurgulayan müdahaleler yaratıyor. Tiyatro, film, antropoloji, dilbilim ve gazeteciliğin sanatsal ve akademik yöntem bilimlerini kullanarak, Hayes tarih, siyaset, kamusal alan ve konuşmayı birbirine bağlıyor. PERFORMA05‘in sanatçılarındandı ve işi New York‘ta New Museum, P.S. 1/MoMA, Art In General, Artists Space, Dance Theater Workshop, Performance Space 122, the Joseph Papp Public Theater ve New York City‘deki WOW Café‘de gösterildi. Bunun yanında, Londra‘daki Tate Müzesi‘nde, Viyana‘daki Modern Sanatlar Müzesi‘nde ve Generali Vakıf‘ında ve daha birçok ulusal ve uluslar arası sergi mekânlarında gösterildi. Ortak bir çalışma olan, 9 Scripts from a Nation at War / Savaş Halindeki Bir Ulustan 9 Senaryo işi geçen haziran Kassel, Almanya‘daki Documenta 12'de gösterildi. İşi geçen sene İstanbul‘daki Tütün Deposu‘nda gerçekleştirilen ‘No More Reality‘ sergisinde yer aldı,  bu sanatçının İstanbul‘a ilk gelişi olacak.  


Etiketler: kültür sanat
İstihdam