30/09/2021 | Yazar: Kaos GL

“Dünyanın Ağırlığı” aşk, yansıma ve iç gözlemin birleşeceği bir olasılığın izini sürüyor.

Sergi: Dünyanın Ağırlığı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dünyanın Ağırlığı, 6. Ural Endüstriyel Bienali ana sergi eşküratörlerinden, Staatliche Kunsthalle Baden-Baden Direktörü ve Sabancı Üniversitesi eski mezunlarından Misal Adnan Yıldız ile Kasa Galeri’nin direktörü Derya Yücel’in mimari, kavramsal ve küratöryel arayışlarından yola çıkan sohbetlerinden bugüne gelen ve Yıldız’a -bir nevi eve geri dönüş- bileti olan sergi.

22 Eylül'de KASA Galeri'de açılan sergi, pandemi, bugünün üretim gerçeklikleri ve birçok başka nedenle değişse de, sürecin Tekirdağ’da üreten ve yaşayan Furkan Öztekin’in yeni çalışmalarına odaklanacak olması, farklı kuşakları bir araya getirme çabası ve İstanbul’la, Karaköy ve galerinin çevresi, mimarisi, lokasyonu ile beden ve hareketin pratik ilişkisi hep merkezde yer aldı.

Seçkinin odağı, seri mantığı ile, rezonans halinde çıkan edebi, şiirsel, kavramsal ve soyut sanatsal üretimler; ekrana sığmayan ve asla ekrandan izlenemeyecek (Yıldız’ın üstünde çalıştığı ve zincir, dizi ve ikilem olarak kavramsallaştırdığı) işler. Fizikselliği üstüne yanyana yanyana, dizi dizi görmek isteyeceğimiz yüzeyler, formlar, bedenler... İstanbul'da yaşayan Murat Morova’dan İpek Duben’e; Berk Kır’dan, Ayfer Tutkan’a farklı malzeme ve esnek ama dirençli yaklaşımlarla çalışan sanatçıları bir araya getiriyor. Bunun yanı sıra Yıldız Peter Robinson’dan Nevin Aladağ’a uzanan bir listeden, -sergi yapımcılığıyla beraber gelişen küçük koleksiyonundan (MAY collection) eserleri “aşk emeği” (labour of love) referansıyla ilk kez seyirci ile paylaşıyor. Yıllar önce resimlediği, yanan Dersim dağlarıyla Mahmut Celayir; yeni filmiyle Berlin’den ödüllü sanatçı Agnieszka Polska, Karaköy’den Aya Sofya’ya, Eski İstanbul silüetine ve Haliç’e yeniden kendi bedeninin aksından bakan Cansu Çakar, kolektif hafızayı yeniden canlandıran heykelleriyle Neşe Karasipahi sergiye önemli katkılar sağlıyor. Yıllar önce kaybettiğimiz Dennis (Mehmet Refik) Gün ve yakınlarda yaşamını yitiren, Yıldız’ın uzun soluklu işbirlikçilerinden, pop kuşağının önemli ismi Yeni Zelandalı, Billy Apple® da sergide yer alıyor.

Dünyanın Ağırlığı sergisini 5 Kasım tarihine kadar haftaiçi her gün 09:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

KASA Galeri adres: Bereketzade, Bankalar Cd. No:2, Beyoğlu/İstanbul


Etiketler: kültür sanat
İstihdam