06/12/2010 | Yazar: Erdem Gürsu

Geçtigimiz Nisan ayında iki gün içerisinde (25-27) üç kadın öldürüldü.

Geçtigimiz Nisan ayında iki gün içerisinde (25-27) üç kadın öldürüldü. seri kadın cinayetleri davasının üçüncü duruşması yarın sabah İzmir Bayraklı Adliyesi'nde görülecek.
 
Ataerkil zihin dünyasının önyargılarıyla erkekler tarafından kadınların hedef alındığı saldırılar ve işlenen cinayetler de birer Nefret Cinayeti olduğunu belirten Nefrete Bahane Çok İnisiyatifi, yarın sabah görülecek üçüncü duruşma öncesi sabah saat 09.30da İzmir Bayraklı Adliyesi önünde sessiz eylem gerçekleştirecek.
 
Bornova ve Karşıyaka'da eylemler
Nefrete Bahane Çok İnisiyatifi, tüm Türkiye'de ve İzmir'de hız kesmeden devam etmekte olan kadına yönelik şiddeti protesto etmek için geçtigimiz haftada da eylemlerini gerçekleştirdi. 3 Aralık'ta Bornova Metro önünde ve 4 Aralık'ta Karşıyaka Çarşı girişinde gerçekleştirilen sessiz eylemlerin ardından basın açıklamaları okundu.
 
Nefrete Bahane Çok İnsiyatifi ardarda gerçekleştirdiği eylemin ilkini 3 Aralık Cuma günü Bornova Metro önünde yaptı. Üniversite öğrencilerin yoğunlukta yaşadığı bölgede, yere mumlar yakıldıktan sonra sessiz bir şekilde oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemin ardından İnisiyatif adına Ezgi Ege, bir açıklamayla basına ve kamuoyuna seslendi.
 
Vapurda Eylem
İkinci gün (4 Aralık Cumartesi) ise İnisiyatif, kendisine eylem yeri olarak Konak ve Karşıyaka vapurlarını seçti. Diğer yolcularla birlikte vapura binen İnisiyatif gönüllüleri, bir süre sonra oturdukları yerden pankartlarını kaldırarak, kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini protesto etti. Eş zamanlı olarak bildiri de dağıtan gönüllüler, eylemin ardından merak eden diğer yolcuları İzmir'de ve Türkiye'de yaşanan kadına yönelik şiddet olayları ve cinayetler hakkında bilgilendirdi.
 
Aynı gün akşam Karşıyaka Çarşı girişinde de yapılan sessiz eylemin ardından, Gülizar Aytekin İnisiyatif adına basın açıklaması okudu. "Nefrete İnat, Sokağa Adım At", "Namus, Aşk Bahanesi; Hepsi Kadın Cinayeti" "Batsın, Batsın, Ahlakınız Batsın", "Suskun Değil Sokakta, Yalnız Değil Örgütlü" sloganlarının ardından eylem, vatandaşların ve katılımcıların alkışlarıyla son buldu.
 
Nefrete Bahane Çok İnisiyatifi Neden Kuruldu?
İnisiyatifin gönüllülerinden Hülya Sur, neden böyle bir inisiyatife gerek duyduklarını ve bu insiyatifle neyi amaçladıklarını şöyle özetledi: "İzmir'de 25-27 Nisan tarihlerinde Esra, Ayşe Selen ve Azra'nın ölümüyle sonuçlanan Nefret Cinayetleri bir kez daha göstermiş oldu ki, erkek egemen nefret söylemi, kadınların şiddete uğramasına ve hatta yaşamlarını kaybetmelerine gerekçe olarak gösterilmek istenmektedir. Bu bahanelerin son bulması ve kadınlara yönelik nefret cinayetlerinin önlenmesi talebiyle,  Amargi İzmir Oluşumu ve Siyah Pembe Üçgen İzmir LGBTT Derneğinin bir araya gelerek oluşturduğu "Nefrete Bahane Çok İnisiyatifi" erkeklerin şiddetinden, sistemin erkeği kollamasından, önlem almayanlardan, nefret suçlarından, ayrımcılıktan, şiddeti meşru görenlerden, tüm bunları onaylayanlardan yana derdi olan herkesle dayanışmaya hazırız. Bir araya geldik; yapacaklarımız çok. Sloganımız, nefrete inat sokağa adım at".
 
 
"Kadına Yönelik Şiddet Hız Kesmiyor"
"Kadına yönelik şiddet ne yazık ki tüm Türkiye’de olduğu gibi, İzmir’de de hız kesmeden devam ediyor. Kasım ayı içinde Bornova’da üniversite öğrencisi genç bir kadın, Karabağlar’daysa onaltı yaşında bir kız çocuğu tecavüze uğradı. Eşrefpaşa’da yirmi yaşındaki Çiğdem, Çankaya’da onsekiz yaşındaki Nergis; eski sevgilileri tarafından katledildi. Trans bir kadın olan Serap Toman kimliği belirsiz kişilerce vahşice öldürüldü. Sadece İzmir’de değil, Türkiye’nin her yerinde kadınlar erkeklerin baskı ve şiddetine maruz kalıyor; özgürlükleri erkekler tarafından zor kullanılarak engelleniyor; daha da olmazsa canlarına kastediliyor, öldürülüyorlar"
 
Fotograflar: Ozan Ünlükoç
 
 

Etiketler: insan hakları
nefret