04/04/2008 | Yazar: Kaos GL

Amerika’da Serkan Altan isimli Türk gey hem politik tavrından, hem de modelliği y

Serkan Altan, Amerika, Madonna Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Amerika’da Serkan Altan isimli Türk gey hem politik tavrından, hem de modelliği yüzünden bir çok dergi ve gazeteye kapak oldu. Bunlardan birisi de 1994 senesinde, Baltimore Alternative gazetesidir. Serkan’ın hayatından bazı bölümleri sayfalarca anlatan gazete, aynı zamanda onun Madonna’ya hayranlığından ve sevgisinden de bahsetti.

Amerika’da ve diğer Batı ülkelerinde, gey dünyasının popüler dergilerinden biri olan Freshmen Dergisi ilk defa 1996 senesinde Serkan isimli bir Türk’e yer verdi. Advocate Dergisi tarafından çıkartılan bu dergi okuyucularından büyük beğeni kazanan Serkan’ı senenin sonunda kapak yıldızı olarak "Yılın Erkeği" ilan etti. Bu sayısında manşet olarak Serkan’ı "Turkish Delight -Türk Lokumu" olarak lanse etti. Aynı zamanda ilk ve son defa bir kapak modeli ile söyleşiye yer veren dergi, Serkan’ın Madonna’ya hayranlığından bahsetti.

Freshmen Dergisi, Mart 2005 tarihli sayısında yine her sene olduğu gibi okuyucularından yılın erkeğini seçmelerini istedi. Bu sayısında gecen senelerin akıllardan silinmeyen, "sınıfını gururla atlayan" modellere de yer veren Freshmen bakınız Serkan için ne demişti:

"Yılın Erkeği seçildiği yılda, Türk lokumu ilan edilen Serkan herkesi ateşe verdi. Zaman değişti, stiller değişti, görünümler değişti ama asla aksi iddia edilmeden unutulmayanların başında gelen birisidir."

Freshmen Dergisi’nin okuyucuları hala unutamamış olacak ki, Dergi, Şubat 2007 tarihinde, 15. yılını kutlamak için yaptığı "Collector’s Edition" sayısında 15 yılın en seksi erkeklerine yer verdi. Serkan, en seksilerin arasında yer aldı.

Pamela Anderson gibi ünlü yıldızların fotoğrafçısı, Jonathan Black, aklından çıkartamadığı, en beğendiği erkek modellerin resimlerinden bir fotoğraf kitabı hazırladı. Idols isimli bu kitapta dünyada en seksi bulduğu erkeklerden birisi olarak Serkan’a dört sayfa ayırdı.

Ama belirtmek gerekir ki, fotomodelliği bırakın bir yana, Serkan Altan denildiğinde en önemli, en ilginç taraf Altan Bey’in politik olarak yaptıklarıdır. Birçok tepkiye rağmen gey olarak Amerika’dan oturma hakkı isteyen ilk kişilerden biri olan Altan, 1994 tarihinde Amerikan tarihinde bu hakkı alabilen ilk gey kişi oldu. En üst düzeydeki devlet adamları / devlet kadınları ile toplantılara katılan Serkan, dünya ülkelerinde geylere yapılan haksızlıkları, işkenceleri anlattı. New York Times, San Francisco Chronicle, Washington Post gibi gazetelerle dünya basınında yer alan Serkan, özellikle geyler dahil olmak üzere insan haklarının büyük savunucularından biri olarak anıldı.

Aynı zamanda Madonna’nın New York’ta ‘Erotica’ video klibini çektiği klüpte yıldız dansçı olarak yer aldı. Madonna’nın ‘Sex’ isimli kitabında ve Erotica klibinde yer alan bir çok dansçısı ile aynı sahnede beraber showlar yaptı. O zamanlar çalışma izni olmadığı için bu projede olması söz konusu bile olamazdı.

Daha sonra 2007 senesinde yayınlanan söyleşilerinde, Serkan, Madonna tarafından imzalanan bir posterin, özel bir kutuda Madonna’nın saçlarının, sayesinde sevdiği Heath Ledger (Brokeback Mountain)’in Brokeback Dağı filminde giydiği gömleğinin ve Madonna’nın Reinvention Tour’da kullanılan davul tokmaklarının özel koleksiyonu arasında olduğunu da belirtti.

Madonna’nın 29 Nisan 2008’de çıkaracağı albümdeki ‘Candy Shop’ isimli şarkının Serkan’dan esinlendiği söyleniyor. Genelde bazı deyimlerde gey erkeklere "too sweet" denir. Yani "şeker". Candy Store (Şeker Dükkanı) da bazı deyimlerde dans klüpleri olarak da anılır.
Bakınız Madonna şarkısında ne diyor:

Gel benim Şeker Dükkanıma
Delore şekerim var
Aç değilmişsin gibi rol yapma
Ben bunu çok gördüm

Türk Lokumum var (Turkish Delight)
Bebeğim, belki de daha neler.
Dans pistine gel
Çok seker bir şeyim var
Türk Lokumum var
Bebeğim, belki de daha neler.

Gey dünyasının tartışılmaz ilahesidir Madonna. Etrafındaki bir çok kişi, en sevdiği kardeşi Christopher da olmak üzere gey ve lezbiyenlerdir. İlk defa gey öğretmeni tarafından elinden tutulan Madonna, geçenlerde Rock and Roll Hall of Fame'e verdiği söyleşide de bundan bahsetmişti. Gey Kültürü’nün bir parçası olan nadir isimlerden biridir.

Gey sözcüğünü söylemenin tabu olduğu zamanlarda, söylemekten korkulduğu zamanlarda bile ne pahasına olursa olsun Madonna geylerden bahsederdi. Çalışmalarında gey kültürüne yer verirdi.

Mesela Justify My Love ilk çıktığında birçok ülkede yasaklanmıştı. Klip, transeksüeller, geyler ve lezbiyenler ile doluydu. Bilmelisiniz ki, Madonna verdiği söyleşide kendisini savundu: "Eşcinsellik hayatın bir parçasıdır, gerçeğidir, neden konuşmayacakmışız ki?"

Hemen sonra gey kültürünün bir dans türü olan Vogue ile Madonna fırtınası ilerledi. Erotica albümü tamamen geyler içindi. Sex kitabında eşcinsellik en başta idi. Düşünün ki, Madonna bunları yaptığında, konuştuğunda, eşcinsellikten bahseden bir kişinin hemen kariyerinin bitebileceği dönemlerdi. Ama Madonna tam tersine, kariyerini daha da ilerletti. Ama bu demek değil ki, halkın belli bir bölümü Madonna'ya olumsuz tepki göstermedi.

Sex kitabından sonra tamamen yerden yere vurulan Madonna'nın bir çok konseri, Brezilya, Almanya gibi ülkelerde bile ‘Eşcinsellik propagandası yapıyor" söylentileri, tehditler alması ve yapılan protestolar yüzünden iptal edildi. Ama Madonna sürekli değişti, eleştiriler onu daha iyi, daha ciddi bir sanatçı yaptı. Şimdi müzik dünyasında olsun, film dünyasında olsun birçok kişi, yerini sabitlemek istediği zaman hemen geylere sarılmakta. Madonna bu konuda da örnek alınır.

Madonna’nın ileri görüşleri, aldığı riskler, vücudunun bakımlılığı ve güzelliği, bitmeyen enerjisi, hırsı ve insani haklarına duyarlı olarak kariyerinde ilerleyen bir kişi olması onun isminin kalıcı olmasını sağladı. Sahnede, külot giyip, poz vermedi. Yıllarca konuşulan gösteriler yaptı; bazen amuda kalktı, bazen disko topunun içinden çıktı, ama sürekli dans etti, dans ettirtti.

Fazla konuşulmasa da, AIDS için en fazla parayı toplayan kişiler arasında Madonna gelir. 80'lerde ilk defa AIDS hakkında, konserlerinde (Who Is That Girl?) pankartlar açan, albümlerine (Like A Prayer) bilgiler koyan sanatçıydı. Elbette bütün bunlara halk tarafından büyük tepkiler gösterilmişti. ‘AIDS hakkında, eşcinsellik hakkında, prezervatif hakkında nasıl konuşur, çocuklarımıza kötü örnek oluyor’ denmişti. En son Confessions Tour konserinde yer alan İsa showu bile AIDS'ten ölenler için yapılmış, bol mesajlı bir gösteri idi. Madonna, çoğunluğu AIDS yüzünden yetim kalmış Malawi ülkesini bile kanatları altına aldı, AIDS’ten yetim kalmış küçücük çocukları hayata kazandırmak için elinden gelen her şeyi yaptı ve yapmaya da devam ediyor.

"Ben, kadın vücudunda olan bir gey erkeğim" de diyen Madonna, müzik tarihinin belki de zirvede olan en büyük süperstarı, popun kraliçesidir. Guiness Rekorlar kitabında bile en basarili kadın şarkıcı olarak anılır.

25 sene sonra değişik bir tarzla, bu ayın sonunda çıkaracağı albümü ile seslenecek hayranlarına. Gey kültüründen hiç ayrılmayan, hep geylerden ilham alan Madonna son albümündeki şarkısı Candy Shop'ı gey hayranları için yaptığı şüphesiz. Turkish Delight? Ona da siz karar verin.

Etiketler: kültür sanat
İstihdam