17/02/2022 | Yazar: Kaos GL

Türkiye’de insan hakları savunucularının korunması ve güçlendirilmesi amacıyla yürütülen sessiz kalma projesi, LGBTİ+ aktivisti Hikmet Hazer’i anlattı.

Sessiz Kalma: Hikmet Hazer Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hafıza Merkezi tarafından yürütülen ve Türkiye’deki insan hakları savunucularının korunması ve güçlendirilmesi amacıyla çalışmalar yürüten “Sessiz Kalma” projesi, LGBTİ+ aktivisti Hikmet Hazer’in maruz kaldığı ayrımcılık ve şiddeti anlattı.

Aydın LGBTİ+ Dayanışması’nın dönem sözcüsü ve aynı zamanda Öğrenci-Sen üyesi olan Hikmet Hazer, kentte yürüttüğü insan hakları mücadelesi sebebiyle son zamanlarda sıkça polis tacizine maruz kaldı. Sessiz Kalma projesinin internet sitesinde Hazer’in yaşadıkları şu ifadelerle yer aldı:

“Öğrenci-Sen, üniversite öğrencisi Enes Kara’nın intiharı sonrası, 12 Ocak 2022’de, Adnan Menderes Üniversitesi’nde eylem yapılacağını duyurdu. Ancak kampüse iki otobüs çevik kuvvet girince eylem gerçekleşmedi. Dersliklerdeki tahtalara yazılan yazılar nedeniyle ikisi Aydın LGBTİ+ Dayanışması üyesi üç kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden biri de Hikmet Hazer’di. Altı saat gözaltında kaldılar. Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla ifadeleri alındı. Polis sorgusunda, 20-25 Eylül 2021’deki Barınamıyoruz eylemlerine de katıldığı vurgulanarak Öğrenci-Sen’de bir görevi olup olmadığı soruldu. 

“Ertesi gece terörle mücadele polisi evine gelerek Hazer’i yeniden gözaltına aldı. Instagram’da paylaştığı Kürtçe bir şarkı nedeniyle PKK-YPG propagandası suçlamasıyla ifadesi alındı. Bir gün gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı. Hikmet Hazer’in gözaltına alındığı tarihte Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aydın’ı ziyaret etmekteydi.  

“Hazer, o günden sonra tek başına evde kalmaktan korktuğu için arkadaşları yanında kalıyor.”

Proje sitesinde paylaşılan yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları
İstihdam