16/03/2018 | Yazar: Kaos GL

​Seyhan Arman, “nerde, ne zaman” sitesine konuştu.

Seyhan Arman: Tek tip olmak zorunda değiliz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Seyhan Arman, “nerde, ne zaman” sitesine konuştu: Tek tip olmak zorunda değiliz, herkes ne hissediyorsa öyle oluyor zaten.

Trans kadın oyuncu Seyhan Arman, “nerde, ne zaman”dan Tuğba Özel’in sorularını yanıtladı. Arman, ses getiren oyunu “Küründen Kabare”yi, oyunculuk serüvenini ve çekimlerine başlanan “Hilal, Feza ve Diğer Gezegenler” filmini anlattı.

“Herkes ne hissediyorsa öyle…”

Arman, sahne hayatını şöyle anlattı:

“15 yaşımdan beri sahnelerdeyim. Palyaçoluk da yaptım, tıpatıp show da. Çocuk oyunu da oynadım, sokak performansı da yaptım. Sanırım oyunculuk yapmak, farklı karakterlere bürünmek; bir dönem beni rahatsız eden, olmadığım kişiyi oynamak durumunda bırakan zamanların acısını çıkartmama yardımcı oluyor. Alaylı oyuncuyum. Birlikte çalıştığım, çok şey öğrendiğim hocalarım oldu tabii ki. En önemlisi ya da bakış açımı şu anki duruma getiren Engin Alkan’dır. 3 oyunda rejide çalıştım, workshoplarına katıldım. İki farklı konservatuvara gitseydim Engin beyden öğrendiklerimi öğrenemezdim sanırım. Öğrenmeye de devam edeceğim umarım.”

Arman, “abartılı tavırlarla” ilgili soruyu ise şöyle yanıtladı:

“Her insan birbirinden farklıdır. Birisi abartılı davranıyor diye genelleme yapılmaması gerekir. Zaten benim bütün mücadelem bu aynılaştırma için. Sokağa çıkın bir bakın; erkeklerin hepsi aynı mı? Kadınlar birbirinin kopyası mı? Ya da çocuklar, Artvinliler, hemşireler, kasaplar, sarı saçlılar vs… Hayır, hepsi birbirinden farklı düşünceye, görünüşe, bakış açısına sahipler. Madem herkes birbirinden farklı, transseksüeller neden aynı olsun? Abartılı olanı da var, sade olanı da. İyisi de, kötüsü de. Ayrıca aslında zannettiğimiz gibi “Abartılı transeksüel” imajı eskide kalmış durumda. Eskiden örnek yoktu, hepimiz bir modeli benimsemiştik. Sonuçta bu toplumla birlikte büyüyoruz ve yargılarımız aynı. Öyle zannediyorduk. Yıllarca olamadığın bir şeye kavuşunca abartmak gerekiyormuş gibi. ‘’Transeksüellik’’ öyleymiş gibi. Ama şimdi anlıyor ve görüyoruz ki tek tip olmak zorunda değiliz, herkes ne hissediyorsa öyle oluyor zaten. Yani bahsettiğiniz şey artık bir klişe.”

Söyleşinin tamamını okumak için tıklayınız.

 


Etiketler: kültür sanat
2024