27/03/2018 | Yazar: Aslı Alpar

“Tiyatroya hak ettiği değeri veremediğimizi hatırlayalım ve tiyatro ile birlikte çıkalım bu karanlıktan”

Seyhan Arman’dan Tiyatrolar Günü mesajı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Trans kadın oyuncu Seyhan Arman, Dünya Tiyatrolar Günü mesajını KaosGL.org’la paylaştı.

Fotoğraf: Seyhan Arman

Seyhan Arman sosyal medya hesabından eleştirel bir Dünya Tiyatrolar Günü mesajı yayınladı. Bu mesajını Arman’a sorduk. Arman, paylaşımının klasik bir kutlama mesajı olmadığını çünkü iğneyi kendilerine batırmaları gerektiğini belirtti. “Paylaşımım diğerlerinden farklı olabilir ama böyle düşünüyorum. Çuvaldızı başkasına batırırken iğneyi kendimize batırmayı tercih ediyorum. Madem bugün tiyatro günü, bu anlamda farkındalığımızın yüksek olduğu bir gün o zaman takkemizi önümüze koyup üzerine düşünelim diyorum” diyen Arman, tiyatronun üzerindeki kara bulutlara dikkat çekti.

“Yaşasın tiyatro ki göstersin hayatın tüm gerçeklerini”

KaosGL.org’a konuşan Arman, “Bir yanımız bayram etsin, halaylarla şenliklerle kutlasın günümüzü. Ama diğer yanımız, hüzünlü olan tarafımız, ‘Karanlık günlerden geçiyoruz’ diye düşünen tarafımız gerçekleri görsün istiyorum. Bu karanlığı sadece ‘dış mihraklara’ bağlamayalım. Çoğu zaman korktuğumuzu, sindiğimizi, otosansür uyguladığımızı hatırlayalım. Tiyatroya hak ettiği değeri veremediğimizi, çoğu yerde ‘soytarı’ yerine koyduğumuzu, asıl görevini yaptırmadığımızı, iş olarak gördüğümüzü unutmayalım. Unutmayalım ki hep beraber çıkalım bu karanlıktan. Işıl ışıl parlatalım, gözlerimizin kamaşmasına aldırmadan. Ezcümle yaşasın tiyatro, yaşasın ki göstersin hayatın tüm gerçeklerini, anlatsın, öğretsin, ışık olsun hepimize” dedi.

“Hak edenin ellerinde parlasın”

Seyhan Arman’ın Dünya Tiyatrolar Günü mesajının tamamı ise şöyle:

“Dünya Tiyatrolar Günü Kutlu olsun. Ve mümkünse tiyatromuz aynı kişilerin/grupların tekelinden çıksın. İstanbul/Ankara dışında da tiyatro yapılsın. Yüzyıllardır konservatuvarda yaptığı rejileri kendi öğrencilerine belediyelerde oynatanlara hoca denilmesin. Turne tiyatrosu adı altında yapılan ‘soytarılıklar’ son bulsun. Sadece ünlü kişileri oyuncu zanneden prodüktörler dizi işine girsin. Ödenekli tiyatroya ‘kapağı atanlar’ at gözlüklerini çıkarsın. Seyirciye hiçbir şey söylemeyen, gerçek manada emek vermeyen, nasıl olsa her şeyi alkışlıyorlar diye düşünen, komiklik yapmanın yeterli olduğunu düşünen, yalapşap iler yapan tiyatrolar yerle yeksan olsun. Kısacası hak etmeyene tiyatro haram zehir zıkkım olsun. Hak edenin ellerinde parlasın, büyüsün, gelişsin, yayılsın, saygınlığı artsın. Tiyatro yaşasın. Yaşasın tiyatro!”


Etiketler: kültür sanat
İstihdam