06/06/2014 | Yazar: Kaos GL

Sosyalist Feminist Kolektif 14 Haziran’da İstanbul’da ‘Benim olan senin olsun’ diyerek takas pazarı düzenliyor.

Sosyalist Feminist Kolektif 14 Haziran’da İstanbul’da “Benim olan senin olsun” diyerek takas pazarı düzenliyor.
 
Büyük AVM’ler, “ihtiyaçmış” gibi tanıtılan yeni ürünler, tüketim çılgınlığı… Sosyalist Feminist Kolektif (SFK) parasız hiçbir şeye erişemediğimiz dünyada, patronların hükümet ve devlet desteğiyle daha çok, daha da çok kar hırsıyla insan hayatını hiçe saymasına karşı, bir gün de olsa paranın geçmediği başka bir dünyanın mümkün olabileceğini göstermek için takas pazarı düzenliyor.
 
14 Haziran saat 12.00’de başlayacak etkinlik, SFK İstanbul bürosunda yapılacak. SFK’nin etkinlik tanıtım metni ise şöyle:
 
“Kederimizi öfkeyle, acımızı mücadelenin coşkusuyla, yalnızlığımızı birlikte güçlenmeyle takas etmenin zamanı.
 
“Güneşli günler göz kırparken Soma’dan gelen ölüm haberleri; yitirdiğimiz yüzlerce emekçinin ve yakınlarını kaybedenlerin acısıyla kara kış günlerine döndürdü bizi. Üzüntümüzün ümitsizliğe dönüşmesine izin vermemeye karar verdik! Gezi isyancılarının bütün Türkiyedeki sesi adeta yazın müjdesini verdi.
 
“Paranın geçmediği bir gün”
“Parasız hiçbir şeye erişemediğimiz bir dünyada, patronların hükümet ve devlet desteğiyle daha çok, daha da çok kar hırsıyla insan hayatını hiçe saymasına karşı, bir gün de olsa paranın geçmediği başka bir dünyanın mümkün olabileceğini göstermek istedik.
 
“Yeterli mi? Kuşkusuz hayır! Yeni bir gelecek kurmanın hayali mi? Tam değil! Umutlu muyuz? Bazan umut, geçmişte başardıklarımızı, kazandıklarımızı hatırlamaktır.
 
“Başta kadınlar olmak üzere bütün ezilen ve sömürülenlerin daha özgür bir dünyada yaşaması için mücadeleye devam etmekten başka bir şansımız olmadığını öğrendik.
 
“Anılarımız kadar ihtiyaçlarımız da benzer”
“Bu yıl dördüncüsünü yapacağımız takas pazarı, sadece alışveriş yapabileceğimiz bir yer değil. Yalnızca kadın oldukları için her türlü, baskı, ayrımcılık ve şiddet karşısında adeta kardeş olan kadınlar, neden hayatlarında bir dönem yer alan eşyalarını paylaşmasınlar? Anılarımız kadar ihtiyaçlarımızın da ne kadar benzer olduğunu görme sürprizi yaşamayalım?
 
“Kılığımıza, kıyafetimize, neyi ne zaman ve ne kadar uzunlukta giyeceğimize hep erkekler karar verdi. Artık değişme zamanı gelmedi mi? Küçük bir destekle, değişikliklere uzak olmadığımızı görebiliriz.
 
“Takas pazarında yer alan giysilerin çoğunu kadın işçiler, pespaye koşullarda, pespaye ücretler alarak üretiyorlar. Giysilerimizin nasıl ortaya çıktığını bilmek istemez miyiz? Bize büyük markalar başlığı altında paketlenip, büyük paralara sunulan ürünlerle sınırları belirlenmiş ayrıcalığa zaman zaman kapılsak da hangi koşullarda üretildiklerini hatırlayalım.
 
“Dayanışmayı yeniden yaşamak için!”
“Takas pazarı, bize unutturulan, dayanışma ve paylaşma gibi içimizi ısıtan ve güçlü hissettiren duyguları yaşama fırsatı sunuyor, bir günle sınırlı olsa da. Bireyci, tüketime yönelik hırslarımızı; dolaplarımızı açarak, çekmecelerimizi boşaltarak, daha da önemlisi geleneksel ayıplara pabuç bırakmadan törpüleme imkanı yaratıyor.
 
“Paranın sözünün geçmediği ama ihtiyaçlarımızın giderileceği bir dayanışma panayırında buluşmak istiyoruz. Bunu da Haziran ayının 14’ünde Cumartesi günü yapalım dedik...” 

Etiketler: kadın
İstihdam