03/08/2015 | Yazar: Kaos GL

Beren Azizi ve Meriç Aytekin Kudüs Onur Yürüyüşü’nde nefret saldırısına uğrayıp yaşamını kaybeden Shira Banki’nin ardından yazdı.

Shira Banki is my best friend! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Beren Azizi ve Meriç Aytekin Kudüs Onur Yürüyüşü’nde nefret saldırısına uğrayıp yaşamını kaybeden Shira Banki’nin ardından yazdı.

I stand with Israeli LGBTI! Shira Banki is my best friend!

Shira Banki, 16 yaşında, Jerusalem Onur Haftası’nda, uğradığı nefret saldırısı sonucu öldü. Çok üzüldüm, çok üzgünüm.

Shira Banki benim arkadaşımdır! En yakın arkadaşımdır. Biz Shira ile birlikte sokaklardayız; bir İzmir’deyiz bir Tel Aviv’deyiz, bir İstanbul’dayız bir Jerusalem’deyiz.

Bugün en çok Jerusalem’deyiz! Jerusalem’de Zion meydanındayız. Ve bir dünya arıyoruz sokaklarda. Sokakta dünya vardır. Jerusalem’in sokaklarında da dünya vardır, Ölü Deniz Lüt Gölü ile Akdeniz Mediterraneus’un ortalarındayız ve bir dünya için bağırıyoruz.

 “Ir me quiero madre a Yerushalayim!” diye bağırıyoruz. Biz, bizim olan şehirleri istiyoruz, gitmek istiyoruz şehirlerimize, gidebileceğimiz şehirler istiyoruz.

Gidemediğimiz şehirlerle doludur bu tarih.

Belki de 40’lardan beri tanıyorum Shira Banki’yi, Varşova Gettosu’nda tanışmışımdır onunla. Üzgünüm çünkü eski dostumu yoz bir hikayede kaybettim. Gidemediğim şehirler hikayesi, giremediğim evler hikayesi, kovulduğum milletler hikayesi… Yıllardır işte tam da bu yüzden öldük.

Bilirim baskının, zulmün, nefretin ne demek olduğunu; en çok da adını bildiğim şehirlerdekini bilirim. Şaşıramaz etti bizi tarih. Bir haber gelse “öldü” diye… Gelmesin yine de. Ayrılmayalım; çünkü birlikte dans ederiz biz Shira Banki’yle. Rakı içeriz, şarap içeriz, kumsala gideriz, humus yeriz, Havva Nagila dinleriz masmaviyizdir. Sohbetleşmeye, aşktan ve meşkten konuşmaya bayılırız. Gullüm severiz. Sokak severiz. Durup durup yükseliriz, birlikteysek kimse tutamaz bizi.

Ben ve en sevdiğim arkadaşlarım bıçaklandık Jarusalem’de, coşkulu bir anımızda. Bir dayanışma örmek istiyorum o halde şimdi senin için, öfkeli ve üzgün en iyi arkadaşlarınla dayanışmak için, bir daha asla’nın hayali için…

Kaygılarım var. Bir dayanışma örmek istediğimde hep kaygılanıyorum. Birileri var ki belki solcu, belki sosyalist, belki anarşist, belki aktivist… Belki bu birileri seni “yoldaş” olarak görmeyecek ve bunun en az iki nedeni var, ikisini de soykırımdan tanıyoruz.

İyi ki oradaydınız en yakın arkadaşlarım. Keşke orada olsaydım. Jerusalem’in sokaklarında birlikte yürüseydik. Sizlerle birlikteyiz, sizden yanayız, sizinle dayanışıyoruz İsraelli LBTİQ arkadaşlarımız ve Shira Banki en iyi arkadaşımız.

Shira Banki'nin en yakın arkadaşları

Beren AZİZİ & Meriç AYTEKİN


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam