25/11/2021 | Yazar: Aslı Alpar

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yayımladığı rapor, transların Amerika Birleşik Devletleri’nde ciddi şiddet ve taciz riski altında olduğuna dikkat çekiyor.

“Şiddeti, gerçekleştikten sonra kınamak çok geç” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf:  New York, Washington Meydanı'ndaki Nefret Cinayeti Mağduru Transları Anma Günü'nden, 20 Kasım 2020 Lev Radin / Sipa USA AP

İnsan Hakları İzleme Örgütü, 18 Kasım’da yayımladığı raporda, transların Amerika Birleşik Devletleri’nde ciddi şiddet ve taciz riski altında olduğuna dikkat çekiyor.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki trans karşıtı ayrımcılık ve şiddete ilişkin mevcut verileri gözden geçiren araştırmacılar rapor için; sosyal hizmet uzmanı, insan hakları savunucusu ve altmıştan fazla transla görüştü. Görüşmeler son yıllarda translara yönelik çok sayıda ölümcül şiddet vakasının yaşandığı Florida, Ohio ve Teksas'ta yapıldı.

Raporda 2016'dan 2021'e kadar kaydedilen ölümcül şiddet vakalarının incelenmesiyle toplumda translara yönelik önyargının translarq, özellikle de siyah translara yönelik şiddet riskinin arttığını gösteriyor: “Bu dönemde Florida'da öldürülen transların en az yüzde 88'i, Ohio'da yüzde 91 ve Teksas'ta yüzde 90'ı beyaz olmayan insanlar.”

Translara yönelik şiddetin failleri ise partnerler, aile üyeleri ve kolluk güçleri…

Şiddeti durdurmak için ayrımcılık ve yoksulluk ele alınmalı

İnsan Hakları İzleme Örgütü LGBT hakları araştırmacısı Ryan Thoreson, “Her yıl insan hakları savunucuları translara yönelik düzinelerce ölümcül şiddet vakasını belgeliyor” diyor ve ekliyor: “Şiddeti, gerçekleştikten sonra kınamak çok geç. Milletvekilleri translara yönelik şiddeti durdurmak konusunda ciddiyse, pek çok trans insanı tehlikeye atan yoksulluk ve ayrımcılığı ele almalılar.”

Raporun tamamına buradan erişeblirsiniz.

 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, dünyadan
İstihdam