02/09/2015 | Yazar: Kaos GL

Toplumsal cinsiyet eksenli şiddetin farklı biçimlerini ele alan derleme kitap ‘Şiddetin Cinsiyetli Yüzleri’ okurla buluştu.

‘Şiddetin Cinsiyetli Yüzleri’ yayımlandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Toplumsal cinsiyet eksenli şiddetin farklı biçimlerini ele alan derleme kitap ‘Şiddetin Cinsiyetli Yüzleri’ okurla buluştu.

Toplumda cinsiyetçi şiddetin kadına yönelik şiddet dışında ortaya çıkan biçimlerine dikkat çeken “Şiddetin Cinsiyetli Yüzleri” kitabı İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan çıktı.

Betül Yarar tarafından derlenen kitap, Alev Özkazanç, H. Bahadır Türk, İlknur Hacısoftaoğlu, Nefise Bulgu, Özkan Agtaş, Funda Şenol Cantek, Betül Yarar, Emel Memiş, Gülriz Uygur, Oya Aydın, Çiğdem Akgül’ün yazılarından oluşuyor.

Kitap, toplumsal cinsiyet ve şiddet arasındaki ilişkileri, kuramsal ve olgusal olarak inceliyor. Kitapta şiddetin öznellik ve iktidarla ilişkisi; cinsiyetli iktidarın uygulanması veya iktidarı öznellliğin cinsiyetlenmesi açısından şiddetin önemi; toplumsal cinsiyet rejiminin ve cinsiyet-cinsel kimliklerin kuruluşu açısından şiddetin yeri; şiddetin tarihsel-toplumsal olarak değişen biçimi; eril iktidar ilişkilerinin baskı, zor ve şiddetle farklı eklemlenme biçimleri gibi sorunsallar izleğinde, şiddetin değişen cinsiyetli yüzleri ele alınıyor.

Toplumsal cinsiyetli şiddetin “kadına yönelik şiddet” olarak ifade edilen biçimi dışındaki hallerine dikkat çekmek isteyen ve cinsiyet ile şiddet arasındaki farklı yönlerini tartışmaya açan eser, hâlâ siyasi bir görünmezlik taşıyan “kadına yönelik şiddet” olgusunun diğer şiddet biçimleriyle ilişkisiz olmadığını ve bu ilişkinin pekiştirici bir etkiye sahip olabileceğini de söylüyor.

Şiddetin Cinsiyetli Yüzleri, cinsiyet ile şiddet arasında varsayılandan çok daha karmaşık bir ilişki olduğu görüşünü tartışmaya sunarken, bu yönde atılmış ilk adımlardan biri olarak, söz konusu alanda yer alan dağınık ve farklı bakış açılarını bir ölçüde bir araya getirmeyi hedefliyor. 


Etiketler: kadın
İstihdam