03/02/2017 | Yazar: Aslı Alpar

TRT 1’in yeni programı ‘Bir Yastıkta Kocayalım’ erkek şiddetini açıktan normalleştirmekte beis görmüyor.

Şiddetle kocamak! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

TRT 1’in yeni programı “Bir Yastıkta Kocayalım” erkek şiddetini açıktan normalleştirmekte beis görmüyor.

TRT 1, yakında yayına girecek olan “Bir Yastıkta Kocayalım” isimli programı sosyal medya üzerinden tanıtmaya başladı. Yalnızca azarlayan kocalar, aşağılanan kadınlar ve aile içi şiddete maruz kalan çocukların yer aldığı tanıtım videosunda, ailenin “sevgi, fedakârlık, sabır” olduğu vurgulanıyor.

“Bir Yastıkta Kocayalım” tanıtım filminin sosyal medyada paylaşılmasının ardından, twitter kullanıcısı feministler #trtşiddetiövme hashtagıyla paylaşımlarda bulundular. Feministlerin sosyal medyada gösterdiği tepkilerin ardından, TRT 1 programın tanıtım videosunu twitter hesabından kaldırdı ancak, kanalın resmi youtube sayfasında jenerik hâlâ izlenebilmekte.

TRT’nin “ailesi” kimin ailesi?

Kanal, program hakkında henüz net bilgiler paylaşmadı ancak bazı internet sitelerinde programın işleyişi hakkında bilgiler mevcut. Bu bilgilere göre, aile içinde yaşanan sorunun canlandırıldığı hikâye, “uzman” kişi tarafından yorumlanarak, aile idealize edilecek.

Heteronormatif ve ataerkil bir işleyişe sahip aile yapısı zaten birçok televizyon programı ile güçlendirilmekte. Erkek şiddeti, aile içi istismar, kadının beden ve emeğinin sömürüsü, çocuğun aile şiddetine maruz kalması birçok televizyon programında meşrulaştırılıyor. Yayın politikası iktidar partisinin programına benzeyen TRT bu yeni programı ile iktidarın aile politikasını kitlelere empoze edeceğe benziyor. Tanıtım videosunda dahi, kadına yönelik aile içi şiddet meşrulaştırılıyor, kadın oyuncular “çaresiz kadın” imajını güçlendiriyor.

Bir celsede boşanalım

Twitter hesabından programın tanıtım videosunu kaldıran TRT1 konuyla ilgili bir açıklama yapmadı. Aile içindeki şiddetle bir yastıkta kocamak değil tek celsede boşanmak isteyen kadınlarsa, bu programın yayınlanmaması için sosyal medya eylemine devam ediyor.


Etiketler: medya
nefret