25/03/2022 | Yazar: Kaos GL

Şiddetle Mücadele Ağı, Diyarbakır Newroz’unda kadınlara ve LGBTİ+lara yönelik hak ihlallerine ilişkin basın açıklaması yaptı.

Şiddetle Mücadele Ağı’ndan Diyarbakır Newroz’unda yaşananlara dair açıklama: Newroz hepimizindir! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

21 Mart 2022 günü Diyarbakır’da gerçekleşen Newroz kutlamalarında kadın ve LGBTİ+’ların yaşadığı olaylar hakkında, Şiddetle Mücadele Ağı açıklama bulundu.

Yapılan açıklamada kadınlar ve LGBTİ+ların alana girişlerde polis tarafından maruz bırakıldıkları ayrımcılıklara değinilirken aynı zamanda alanda LGBTİ+’ların maruz kaldığı saldırıdan da bahsedildi.

Şiddetle Mücadele Ağı, kadın ve LGBTİ+’ların maruz kaldıkları şiddete karşı mücadele edeceklerini ve süreçlerin takipçisi olacaklarını belirtirken, kentteki tüm kurumları birlikte mücadele etmeye çağırdı.

Açıklamanın tam metni şu şekilde:

"Değerleri basın emekçileri; büyük bir coşkuyla karşılanan ve yüzbinlerin katıldığı Newroz’un barışa ve özgürlüğe vesile olmasını temenni eder başta Kürt halkı olmak üzere tüm halkların Newroz’unu kutlarız.

 21 Mart 2022 tarihinde Newroz coşkusunu yaşamak için Newroz alanına girmek isteyen kişilere kolluk tarafından orantısız arama tedbirleri uygulanmış, alana gelen kişiler saatlerce bekletilmiştir. Arama noktalarında kadınlar, ince aramaya maruz bırakılmış ve ulusal kıyafetleri sebebiyle pek çok kadın alana alınmamıştır. Kolluğun kadınlara yönelik sistematik hale gelen ayrımcı ve keyfi uygulamaları kadınların katılım gösterdiği; 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü etkinliklerinde de gözlemliyor olmamız hukuka aykırı uygulamaların münferit olmadığını göstermektedir. Öte yandan kolluğun izdihama sebep olan uygulamalarından sonra Newroz alanına girmek isteyen kişilere plastik mermi, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edilmiştir. Müdahaleler esnasında izdiham yaşanmış ve yaralananlar olmuştur. Kolluğun orantısız müdahalesinin akabinde aralarında 74’ü çocuk en az 298 kişi keyfi sebeplerle gözaltına alınmıştır.

Kolluğun hukuka aykırı uygulamaları neticesinde yurttaşların barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü ile özgürlük ve güvenlik hakkı ihlal edilmiş,  kadınlar ile LGBTİ+lar alana girişlerde ayrımcılığa maruz bırakılmıştır.

Newroz alanına girişlerde yaşanan hukuka aykırı uygulamalardan sonra Newroz alanında da LGBTİ+lara yönelik hukuka aykırı uygulamalar ve saldırılar devam etmiştir. LGBTİ+lar, 21 Mart 2022 tarihli Newroz kutlamalarında da önceki yıllarda olduğu gibi pankart,  gökkuşağı ve trans bayrakları ile alana giriş yaptıktan sonra bıçaklı bir grup tarafından gökkuşağı bayrakları yakılmak istenmiştir. Nefret saldırısının büyümesi üzerine saldırganlar tarafından bir kişiye linç girişiminde bulunulmuştur. Bıçak ve yakmayla tehditten sonra LGBTİ+lar alanı terk etmek zorunda kalmışlardır. Tüm bu yaşanan süreç, LGBTİ+lara yönelik 2019 ve 2021 yıllarında meydana gelen nefret saldırılarının, 2022 yılında da artarak devam ettiğini göstermiştir.

LGBTİ+lara yönelik nefret saldırılarının ve ayrımcılığın son bulması için kentte bulunan tüm kurumların birlikte mücadele etmesi gerektiğinin farkındayız. Eylem ve etkinliklerde görev alan tertip komitelerinin, heteropatriyarkal devlet şiddetinden beslenen LGBTİ+lara yönelik saldırılara karşı kapsamlı önlemler geliştirmesinin, yeni saldırıların önüne geçmek açısından elzem olduğu bir kez daha deneyimlenmiştir.

Kadınlara ve LGBTİ+lara yönelik arama noktalarındaki kötü muamele, kolluğun hukuka aykırı uygulamaları ve nefret saldırılarına karşı mücadeleyi sürdüreceğimizi ve sürecin takipçisi olduğumuzu duyuyoruz."

NEWROZ PİROZ BE / NEWROZ HEPİMİZİNDİR


Etiketler: insan hakları, kadın
nefret