21/07/2021 | Yazar: Anjelik Kelavgil

Şiddetsizlik Projesi’nin “Şiddetsizliğe Giriş ve Çatışma Çözümü” temalı ikinci atölyesi 2-3 Temmuz günlerinde gerçekleştirildi.

Şiddetsizlik atölyelerinin ikincisi gerçekleştirildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

17 Mayıs Derneği, Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği desteği ile hayata geçirmeye başladığı Şiddetsizlik Projesi’nin “Şiddetsizliğe Giriş ve Çatışma Çözümü” temalı ikinci atölyesini, 2-3 Temmuz günlerinde, Ankara’daki örgütlerde faaliyet gösteren aktivistlere dönük gerçekleştirdi.

Pandemi kurallarına uygun bir şekilde Berlin Pub’ın alt katında gerçekleşirilen atölyeye Kaos GL, Pembe Hayat, Pozitif Dayanışma, Unikuir ve İzge Gender’dan aktivistler katıldı.

Atölye “Şiddet ve Şiddetsizlik” kavramlarını ele alarak başladı. Katılımcıların bu kavramlar odağında beraber gerçekleştirdiği beyin fırtınası; şiddetin de şiddetsizliğin de çoğu zaman iç içe olduğunu katılımcılara göstermiş oldu.

Şiddetsizliğe dair sözlerin katılımcılar tarafından yorumlanmasıyla devam eden atölye; şiddetsizlik ilkelerini ele alarak örgütlenilen alanlarda şiddetsizliğe giden yola dair birlikte düşünülmesini sağladı. Şiddetsizliğin uygulanabilmesinde kişiler arasındaki bağlamın önemini vurgulayan egzersizlerle devam eden atölye; sonrasında çatışma kavramına odaklandı. Buz kırıcı egzersizlerle şiddetsizliği ele alan atölye, 1. günün değerlendirmesiyle sona erdi.

Buz kırıcılar ve değerlendirmelerle başlayan 2. gün ise şiddetsizlik ve çatışma çözümüne dair 1. gün kalınan yerden devam ederek katılımcıların bu konularda bir çerçeve edinmesine zemin sağladı.

Şiddetsizliğin yerleştirilmesinde kişiye ve bağlı olduğu gruba düşen rollerin ele alınmasının ardından şiddetsizliğin hakim kılınmasında grup dinamiğinin önemine odaklanan atölye; grup dinamiğini arttırıcı egzersizlerle devam etti.

Şiddetsizlik projesi hakkında

Heinrich Böll Stiftung Türkiye Temsilciliği desteğiyle hayata geçen Şiddetsizlik Projesi; 17 Mayıs Derneği üye, çalışan ve gönüllülerine dönük 2 atölye ve Ankara'da faaliyet gösteren örgütlerdeki aktivistlere dönük 2 atölye ile şiddetsizlik, şiddetsiz eylem ve şiddetsiz örgütlenme konularına odaklanıyor.

LGBTİ+ hareketi içerisinde şiddetsizlik kültürünü etkin kılmayı hedefleyen projenin ilk atölyesi 11-12 Haziran günlerinde 17 Mayıs ekibine dönük gerçekleştirdi.


Etiketler: insan hakları, yaşam, çalışma hayatı
İstihdam