07/11/2019 | Yazar: Damla Umut Uzun

22. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı bu yıl şiddetle mücadele için feminist politikalar geliştirmek için bir araya geldi.

Sığınaksız bir dünyada şiddetle mücadele için feminist politikalar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

22. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı Uluslararası Göçmen Kadınlar Dayanışma Derneği, Kadınlarla Dayanışma Vakfı ve Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı ev sahipliğinde 2-4 Kasım tarihlerinde İstanbul’da düzenlendi.

Kurultaya birçok belediyenin ilgili birimleri ile feminist ve LGBTİ+ örgütten kadınlar katıldı.

Kaos GL Derneği’nin de katıldığı “Şiddetle Mücadele İçin Feminist Politikalar” başlıklı kurultay Mor Çatı, Uluslararası Göçmen Kadınlar Dayanışma Derneği, Kadınlarla Dayanışma Vakfı’nın açılış konuşmaları ile başladı. Konuşmada, Türkiye’de yıllardır süren feminist mücadele ve kadın dayanışmasının önemi vurgulandı: “Tüm bu saldırılar devam ederken bugün burada bir araya gelmiş yüzlerce kadın, yıllarca mücadele ederek kazandığımız haklardan vazgeçmeyeceğimizin teminatıdır.“

siginaksiz-bir-dunyada-siddetle-mucadele-icin-feminist-politikalar-1

İstanbul Sözleşmesi gündemi

Açılış konuşmalarının ardından “Bütüncül Bir Feminist Sosyal Hizmet Mekanizmasının Mümkünlüğü” konulu ilk oturumunun ilk konuşmacısı Feride Acar İstanbul Sözleşmesi, GREVIO Değerlendirme Raporu ve Türkiye’de genel durumu hakkında bilgi verdi. İstanbul Sözleşmesi’nin yeni bir hukuki yaklaşım olduğu, toplumsal cinsiyet terimini açıkça tanımlayan ilk bağlayıcı sözleşme olduğu, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınlara yönelik şiddet arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koydu.

Acar, İstanbul Sözleşmesi’nin topluma ilham veren bir metin olduğunu belirterek önemli bir lobi aracı olduğunu vurguladı.

Kurultayın birinci oturumu Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği’nden İpek İlkkaracan’ın “Sosyal Politikaların Etkisizleştirilmesi, Yoksullaşma ve Nafaka Hakkı” başlıklı sunumuyla devam etti.

İlkkaracan’ın ardından, Aslıhan Burcu Öztürk’ün Uluslararası Sözleşmeler ve Cinsiyet Eşitliği Temelinde Sosyal Hizmet Mekanizmaları ve Sığınaklar: Avrupa’dan İyi Örnekler sunumu gerçekleştirdi.

İlk oturumunun son konuşmacısı Berna Ekal “Kadına Yönelik Şiddet ve Kadın Cinayetlerini Önlemek için Bütüncül bir Sosyal Destek Mekanizması: Feminist Yöntemlerle Sosyal Çalışma” üzerine görüşlerini paylaştı.

Çoklu ayrımcılık ve mücadele yöntemleri konuşuldu

K”urultayın Feminist Sosyal Politikalar Hakkımız: İhtiyaçlar, Sorunlar ve Mücadele Yöntemleri” başlıklı ikinci oturumu “Çoklu ayrımcılığa karşı feminist sosyal politikalar” tartışmasıyla başladı.

İkinci oturumun ilk konuşmacısı Nilüfer Yılmaz “Göçmenler, Sığınmacı, Mülteci Konumundaki Kadınlara Yönelik Sosyal Politikalar: Sorunlar ve İhtiyaçlar” üzerine sunumunu yaptı. İkinci oturum ENGKAD’tan Bahar Turan’ın Engelli Kadınlara Yönelik Dayanışma ve Destek Mekanizmalarının Erişilebilirliği hakkındaki konuşmasıyla devam etti. İlk günün son konuşmasını Kayyumlar ve Sosyal Politikalara Saldırılar başlığıyla Edanur Bazencir yaptı. Kayyum atanan belediyelerde kayyum süreci ve sonrasında yaşananlara dair paylaşımlarda bulundu.

Kurultayın ikinci günü tematik atölye çalışmalarıyla devam etti. Kaos GL’nin de katıldığı Çoklu Ayrımcılık ve Sosyal Politikalar atölyesinde şiddete maruz kalmış bir LGBTİ+, engelli, göçmen ile ilk temas, şiddet başvurularında feminist yöntem, çoklu ayrımcılık ve şiddet başvurularında özel durumlar ile şiddete ve çoklu ayrımcılığa maruz kalan kadınların güçlendirilmesi için sosyal politikalar ve mekanizmalar tartışıldı.

Kurultay, atölye sonuç belgelerinin bir araya getirilmesi ve kurultay sonuç bildirisine katkı ve öneriler ile sona erdi.

 

 

 

 


Etiketler: kadın, siyaset
İstihdam