20/09/2024 | Yazar: Kaos GL
Joanna Gill yazdı: “Avukatlar ve aktivistler, Gürcistanlı LGBTİ+’ların sığınma taleplerinin Gürcistan’ın, bir düzine Avrupa ülkesi tarafından ‘güvenli’ kabul edilmesi nedeniyle gerektiği gibi değerlendirilmeyebileceğini söylüyor.”
Joanna Gill'in Context'te yayınlanan “Georgia LGBTQ+ refugees say Europe safe lists put them at” risk yazını KaosGL.org Türkçeleştirdi.
Aktivistler, Gürcistan’da kabul edilen LGBTİ+ karşıtı yasa nedeniyle sığınma talep eden LGBTQ+’ların Avrupa'nın “güvenli ülkeler” listeleri kapsamında risk altında olduğuna dikkat çekiyor. Avukatlar ve aktivistler, Gürcistanlı LGBTİ+’ların sığınma taleplerinin Gürcistan’ın, bir düzine Avrupa ülkesi tarafından “güvenli” kabul edilmesi nedeniyle gerektiği gibi değerlendirilmeyebileceğini söylüyor.
İngiltere’deki sivil toplum kuruluşu Rainbow Migration’un Hukuk Hizmetleri Yöneticisi Ayseha Aziz, “LGBTİ+’ların Gürcistan'da zulüm görmeden özgürce yaşamaları mümkün değil” dedi. LGBTQ+ sığınmacıların İngiltere'deki sığınma sürecini yönetmelerine yardımcı olan Aziz, güncel olmayan ve eksik ülke bilgilerine dayanarak karar verilmesinin, başvuru sahiplerinin aleyhine sonuçlar doğurduğunu ifade ediyor.
Aktivistler, Avrupa Birliği üyeliğine başvuran Gürcistan'ın, kabul edilen LGBTQ+ karşıtı yasa nedeniyle “güvenli ülkeler” listesinden çıkarılmasını istiyor.
Güvenli ülke listeleri; bazı ülkeleri devlet zulmü, şiddet veya silahlı çatışma korkusunun olmadığı yerler olarak belirleyerek sığınma başvurularının hızlandırılmasını amaçlıyor. Bu, bu ülkelerden gelen kişilerin sığınma başvurularının kabul edilme şansının düşük olduğu ve başvuruları reddedilirse daha hızlı sınır dışı edilebilecekleri anlamına geliyor. Bazı ülkelerde, hedef alınabilecek belirli gruplar için istisnalar yapılıyor; örneğin Hollanda, Fas'ı LGBTQ+ başvuru sahipleri için istisna yaparak güvenli ülkeler listesine ekledi.
Hukukçular ve aktivistler “güvenli ülke” listelerinin güncellenmesini istiyor
Gürcistan’da kamuoyu yoklamaları eşcinsel ilişkilere karşı yaygın bir hoşnutsuzluk olduğunu gösteriyor ve başkent Tiflis'teki Onur Yürüyüşü sık sık protestocular tarafından saldırıya uğruyor. Gürcistan parlamentosu bu hafta LGBTQ+ haklarına kapsamlı kısıtlamalar getiren bir yasayı onayladı. Bu yasada "LGBTQ+ propagandası" ve cinsiyet uyum süreci ameliyatlarının yasaklanması gibi hükümler yer alıyor.
Haziran ayında, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurtdışından alan kuruluşların “yabancı etki ajanı” olarak kayıt yaptırmalarını gerektiren bir Yabancı Ajanlar Yasası yürürlüğe girdi.
Yasa tasarısı kabul edilmeden önce binlerce kişi, tasarıyı protesto etti. Ülkenin muhalefeti ve Batılı ülkeler bunu otoriter ve Rusya'dan esinlenmiş olarak nitelendirdi. LGBTQ+ örgütleri yasanın onları susturmak için kullanılacağını söyledi.
Avrupa Birliği, Gürcistan'ı yasanın AB üyeliğine giden yolda olumsuz etki yaratacağı konusunda uyardı. Hukukçular ve aktivistler, Almanya ve İngiltere gibi Gürcistan'dan en fazla sığınma başvurusu alan ülkelerin, mevzuatı dikkate alarak güvenli ülke listelerini güncellemelerini ve vaka bazında kararlar almalarını istiyor.
Ayesha Aziz, İngiltere'deki süreci kastederek, "Giderek daha fazla gördüğümüz yaklaşım, o (güvenli liste) ülkesinden gelen herkesin derhal kabul edilemez sayılacağı yönünde” dedi. İngiliz İçişleri Bakanlığı ise "Göçmenlerin geldiği ülkelerdeki durumu düzenli olarak izliyoruz; böylece ülke politikalarını, bilgi notlarını ve güvenli ülke tanımlamalarını sürekli olarak gözden geçiriyoruz” ifadelerini kullandı.
Hükümetler, insanların girişini engellemek için güvenli ülke listelerini kullanıyor
Almanya Lezbiyen ve Gey Federasyonu'ndan (LSVD) Mikhail Tumasov, hükümetlerin güvenli listeleri daha fazla insanın girişini engellemek için kullandığına dikkat çekti:
“Bu (güvenli) listeyi mümkün olduğunca uzun tutmak istiyorlar.”
Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, Gürcistan'ın güvenli liste statüsünün gözden geçirilip geçirilmeyeceği sorusuna, "Gürcistan'daki hukuki ve siyasi durum sürekli izleniyor" yanıtını verdi. Yabancı Ajanlar Yasasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan sözcü, "Yasanın fiili hukuk pratiğine, yani yasanın uygulanmasına ve gerekirse cezalandırılmasına olan etkilerinin ise zaman içinde görüleceğini" söyledi.
Gürcistan, Aralık 2023'ten bu yana Almanya'nın, bu yılın Nisan ayından bu yana da İngiltere'nin güvenli listesinde yer alıyor. Avukatlar ve aktivistler, Gürcistanlı LGBTQ+ sığınmacıların ülkelerine gönderilmeleri halinde taciz, şiddet ve hatta namus cinayetleriyle karşı karşıya kalabileceklerini söylüyor.
Seçim baskısı
Aktivistler, hükümetleri güvenli listeleri gözden geçirmeye ikna etmenin, Avrupa genelinde giderek artan mülteci karşıtı söylem nedeniyle karmaşıklaşacağını söylüyor. Bu arada, 26 Ekim'de yapılması planlanan seçimler öncesinde Gürcistan'da durumun daha da kötüleşebileceğinden endişe ediliyor.
İktidardaki Gürcü Rüyası Partisi’nin, desteği arttırmak amacıyla LGBTQ+ haklarına daha fazla baskı yapması bekleniyor. Anketler, partinin Gürcistan'ın en popüler partisi olmaya devam ettiğini gösteriyor, ancak 2020'de dar bir parlamento çoğunluğu elde ettiğinden beri gerilediği biliniyor.
Temmuz 2023'te Tiflis'teki Onur Yürüyüşü'ne saldırı düzenlenmesinin ardından Belçika'da sığınma hakkı kazanan 19 yaşındaki LGBTQ+ aktivisti Lucas Ablotia, yeni yasaların hükümetin gerçek yüzünü gösterdiğini söyledi. Hükümetin homofobik olduğunu ve günlük yaşamda meydana gelen ayrımcılık ve tacizin hukukta da kendini gösterdiğini söyledi.
LGBTQ+ aktivisti ve Tiflis Onur Yürüyüşü'nün kurucu ortağı Giorgi Tabagari, ekim ayındaki seçimlerde hükümette bir değişiklik olmazsa durumun daha da kötüleşeceğini belirtti:
"O toplumda güvenli bir yaşam olmayacağı için göç etmek zorunda kalacağız.”
LGBTQ+ örgütü ILGA-Europe'un kıdemli savunuculuk görevlisi Belinda Dear, Context'e yaptığı açıklamada, AB ülkeleri güvenli ülke tanımı konusunda ne karar alırsa alsın, Gürcistan'ın "LGBTİ+’lar için giderek daha güvensiz" olduğunu söyledi:
"Ülkeler, geniş güvenlik tanımını LGBTİ+ sığınmacıları reddetmek için bir bahane olarak kullanmamaya dikkat etmelidir."
Etiketler: insan hakları, siyaset, dünyadan