30/11/2015 | Yazar: Rosida Koyuncu

SPoD LGBTİ’nin ‘Göç politikalarında LGBTİ’leri nasıl hesaba katmalıyız’ panelinde Suriye ve İran’dan göçmen LGBTİ’ler konuştu.

Sığınmacı LGBTİ’lerin sorunları tartışıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

SPoD LGBTİ’nin “Göç politikalarında LGBTİ’leri nasıl hesaba katmalıyız” panelinde Suriye ve İran’dan göçmen LGBTİ’ler konuştu.

Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelik Derneği (SPoD), sığınmacı LGBTİ’lerin sorunlarına dikkat çekmek için panel düzenledi.

Cezayir Toplantı Salonu’nda dün (29 Kasım) yapılan panele, LGBTİ örgütleri ile göçmen LGBTİ, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (İKGV), Göç İdaresi, Suriyeli ve Mısırlı göçmenler de katıldı.

SPOD adına konuşma yapan Cihan Hüroğlu,“Mülteci LGBTİ’lerin sorunlarının belirlenmesi ve çözümlenmesi için yapılanları tartışmak amacıyla toplandık” dedi.

“Türkiye’yi gey cenneti zannederdim ama…”

Suriyeli göçmen Nader Turkmani, “Türkiye’ye gelmeden önce Türkiye’nin gey cenneti zannederdim ama geldikten sonra yaşananları görünce olmadığını öğrendim. Suriye’den ve başka ülkelerden göç etmek zorunda kalan arkadaşlarımız seks işçiliği yapmak zorunda kalıyor” dedi.

Mısır’dan göç etmek zorunda kaldığını ifade eden Mısırlı Suma ise, “Mısır’dan birçok yarayla ayrıldım. Hem ailemin içinde hem polis merkezinde şiddet gördüm. Fakat sadece bunlar yüzünden değil, insanların tutumları nedeniyle Mısır’dan ayrıldım” şeklinde konuştu.

“Türkiye’de çok fazla homofobi ve transfobi var”

Suma, bir arkadaşının polisler tarafından öldürüldüğünü söyledi. Suma, “Ailesi ‘rezil olmak istemiyoruz’ diyerek gizlice gömdü. Şikayette de bulunmadılar” dedi ve ekledi:

“Her gün tehdit ediliyoruz. Buraya geldiğimizde ise tüm takdir ve teşekkürlerimi iletsem de Türkiye’de çok büyük homofobi ve transfobi var. Kiralık ev bile zor buldum. Daha iki gün önce ‘pencerede neden duruyorsun?’ diye bile komşularım bana kızdı.”

Suma, Mısır’dan sonra Türkiye’de de yaşadığı sıkıntıyı dile getirdi. Panel, soru cevap bölümüyle devam etti.


Etiketler: insan hakları, mülteci
nefret