23/12/2021 | Yazar: Selma Koçak

Gabriel Boric, aşırı sağcı, LGBTİ+ karşıtı rakibi José Antonio Kast’ı geride bırakarak Şili’de seçimleri kazandı.

Şili’de LGBTİ+ hakları destekçisi Boric dönemi başlıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Şili’de devlet başkanlığı seçimlerini kazanan Gabriel Boric 19 Aralık 2021 tarihinde Santiago’daki (Şili) kutlamalarda konuşurken. (Getty/ Cris Saavedra Vogel)

Sadece 35 yaşında olan Gabriel Boric, Pazar günü (19 Aralık) Şili’nin şimdiye kadar seçilen en genç devlet başkanı oldu.

Oyların yüzde 97’si sayıldığında aşırı sağcı rakibi Kast, yenilgiyi kabullendi. Boric sayılan oyların yüzde 55,8’ini alarak rakibine 12 puan fark attı.  

LGBTI+ toplumunu eşitlik anlamında geriye götüreceğinden korkulan zorlu bir seçimin ardından sol görüşlü, eski öğrenci lideri devlet başkanlığı seçimlerini kazandı.

Nihayet bu ay Şili’de eşcinsel evlilik yasallaştı. Boric toplumsal cinsiyet eşitliğinin yanı sıra LGBTİ+ haklarını iyileştirme sözü de vermiş, Kast ise “eşcinsel lobisini” kınamış ve evlilikte eşitlik ile kürtaja şiddetle karşı çıkmıştı.

19 Aralık Pazar günkü ikinci tur seçim, 21 Kasım’da yapılan ilk tur oylamada Kast’ın yüzde 28, Boric’in ise yüzde 26 oyda kalması ve ikisinin de kazanmak için gereken yüzde 50’ye ulaşamamasının ardından yapılmıştı.

The Guardian’ın haberine göre Gabriel Boric, galibiyetinin ardından coşkulu kalabalığa şöyle seslendi: “Biz, kamusal yaşamda haklarımıza birer hak olarak saygı gösterilmesini ve bir tüketim malı ya da ticari bir meta muamelesi görmemesini talep eden bir nesiliz.

Şili’deki eşitsizliğin bedelini yoksulların ödemeye devam etmesine artık izin vermeyeceğiz. Önümüzdeki süreç kolay olmayacak. 

Sadece sosyal uyum, kendimizi yeniden bulma ve ortak bir zemini paylaşma bizi gerçek anlamda sürdürülebilir bir gelişme - her bir Şililiye ulaşan - yoluna sokabilir. “

Boric, yüksek vergileri, giderek artan kamu harcamalarını ve tartışmalı özel emeklilik planlarını kaldırarak Şili’yi dönüştürme sözü verdi. Ayrıca çevreyi “yok etme” riski taşıyan madencilik girişimlerini engellemekte kararlı, kadınları, yerli halkı, gençleri ve marjinalleştirilen toplulukları güçlendirmek istiyor. 

11 Mart 2022’de yemin edecek.

Şili devlet başkanı, eşcinsel evliliği yasallaştırdı

Şili’nin mevcut devlet başkanı, görevinin bitmesine sadece dört ay kala, son icraatlarından biri olarak eşcinsel evliliği yasalaştırdı.

Devlet Başkanı Sebastián Piñera evlilik eşitliği yasasını, kongrede onaylanmasının ardından 9 Aralık’ta yasalaştırdı.

Tasarı, 2015 yılında Şili’de eşcinsel birlikteliklerin yasalaşmasının ardından, dört yıldır kongrede takılı kalmıştı. Ancak bu yılın başlarında Piñera bu süreci hızlandırdı.

Reuters’a göre Piñera bu süreçte şöyle demişti: “Cinsel yönelimleri ne olursa olsun, dileyen tüm çiftler, aşk yaşayabilecek, evlenebilecek ve ihtiyaç duydukları ve hak ettikleri tüm itibar ve yasal korumaya sahip bir aile kurabilecekler.”

Kaynak: Pink News


Etiketler: yaşam, siyaset, dünyadan
İstihdam