19/11/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Şili’de Pazar günü yapılan seçimlerde öğrenci protestolarında başı çeken gençler ve gey bir vekil sandıkta başarı elde ederken ülkenin yeni kadın Devlet Başkanı’nın kim olacağı Aralık ortasında belli olacak.

Şili’nin Seçimi Değişimden Yana Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Şili’de Pazar günü yapılan seçimlerde öğrenci protestolarında başı çeken gençler ve gey bir vekil sandıkta başarı elde ederken ülkenin yeni kadın Devlet Başkanı’nın kim olacağı Aralık ortasında belli olacak.
 
Sebastián Piñera’nın sağ hükümeti yüksek büyüme oranları, ekonomik istikrar ve düşük enflasyon rakamları ile ekonomik bir başarı olarak kendini sunsa da pek çok Şilili ülkedeki adaletsizlikleri gidermekten uzak bu ekonomik model yerine demokratik ve insan haklarının korunacağı bir ülke istiyor. Pinochet diktatörlüğünün getirdiği hiçbir şeyin değiştirilemeyeceği hissinin yerini seçim sonrası yeni bir Şili umudu alıyor.
 
Sistemi İçinden Değiştirmeye Kararlı Öğrenciler
2011’de Santiago’da başlayıp tüm ülkeye yayılan öğrenci protestolarının liderlerinden 4 genç, kendi bölgelerinde en yüksek oyları alarak milletvekili seçildiler. Protestoların önde gelen isimlerinden 25 yaşındaki Camila Vallejo da Kongre’de yerini aldı. Dönemin Kültür Bakanı Tatiana Acuña, Vallejo’nun öldürülmesiyle protestoların sona ereceği yönünde bir tweet atmasının ardından görevden alınmıştı.
Şili Kışı olarak tarihe geçen protestolarda “ücretsiz ve eşit eğitim” için sokaklara dökülen lise ve üniversite öğrencileri, okulları işgal ettiler. Protestoların en büyük eleştirilerinden biri de özel üniversitelerin kâr amacı gütmeyen kuruluşlara göre vergilendirilmesine rağmen yasal olarak yapmakla yükümlü oldukları eğitim yatırımlarını yerine getirmemeleriydi.
 
Nefret Cinayetinden Temsilciler Meclisi’ne Eşcinseller
Şili ayrıca ilk açık eşcinsel milletvekilini seçti. Hristiyan Demokrat Parti’nin vekili Claudio Arriagada, seçimler öncesi cinsel yöneliminin aleyhinde kullanabileceği endişesiyle Ağustos ayında açıldı.
Ülkede geçtiğimiz yıl Daniel Zamudio adlı 24 yaşındaki bir gey, Neo-Naziler tarafından öldürülmüştü.
 
Şili Yeni Kadın Devlet Başkanına Hazırlanıyor
Şili’de Devlet Başkanı seçilmek için oyların yüzde 50’sini toplamak gerekiyor. Seçimlerin ilk turunda, LGBT haklarına destek veren solcu aday Michelle Bachelet yüzde 47 oy alırken, iktidarda Çalışma Bakanı olarak görev yapan Evelyn Matthei yüzde 25 oy aldı.
 
Çocukluk arkadaşı olan iki adayın yollarının Pinochet diktatörlüğü sırasında ayrıldığı biliniyor. Mevcut politikaların devamını savunan Matthei’nin karşısında Sosyalist Parti, Hristiyan Demokratlar ve Komünistlerin ittifakına liderlik yapan Bachelet, gelir uçurumunu daraltıp Pinochet’nin miras bıraktığı yapılarda reform yapmayı hedefliyor. Devlet Başkanlığı seçimlerinin ikinci turu 15 Aralık’ta yapılacak. 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam